2018. május 2., szerda

15 random gondolat az érettségiről

Kedves olvasóim!

Négy nap, és sokan közületek versenybe szállnak a képen látható kis kék könyvecskéért. Lehet, hogy izgultok, vagy még most, május elején sem látjátok a végét, pedig egész közel van már, tényleg csak néhányat kell aludni! Jövő héten ilyenkor már sokkal felszabadultabbak és fáradtabbak lesztek, és természetesnek fogjátok érezni a vizsgázást. Öt éve én is ugyanezt csináltam, most pedig szeretnék nektek egy kicsit segíteni.


A gyümölcssalit meg a kávét a konyhában hagytam, a virágokat meg a ház előtt. :((( Pedig azokkal lenne igazán inspiratív kép.



1. Az érettségivel nem azért riogattak négy évig, mert nehéz, hanem mert sok múlik rajta. Ez alakítja ki a felvételi pontszámodat, szóval, ha olyan helyre jelentkeztél, ahova sok pontra van szükség, akkor nagy a tét.




2. Lehetőleg ne vasárnap este vedd elő az epic playlisted, tartogasd a jövő hétvégére! Aznap inkább engedd tele a kádat habbal, gyújts füstölőt vagy illatgyertyát, és próbáld átszellőztetni a fejed, mert az elmúlt tanévben bőven túlteljesítettél. Ha ezt nem egyedül teszed, az még jobb, sőt, ha az estét a szobában folytatjátok, attól csak jobban fogsz aludni.



3. Én hétvégén chilis babot főzök, te ne kövesd a példám! A lencsét is kerüld! Minden egyes nap három-négy órákat fogsz egy helyben ülni, ráadásul koncentrálnod is kell. Elég, ha a ballagási lufi száll fel a levegőbe, neked nem kell. 



4. Négy évig nem tanultál semmit? Most helyrehozhatod! Végigtanultad az elmúlt négy évet? Lehet, hogy hiába. A kitűnő tanulók nálunk az osztály hátsó felében végeztek az érettségi összesítésénél. Nem azt mondom, hogy nálatok is ez fog történni, de meglepődni nem kell rajta, nem mi voltunk az egyetlen ilyen osztály. Egy jól elkapott érettségivel tényleg senkit nem fog érdekelni, hogy mit csináltál az elmúlt négy évben, és arra is van lehetőség, hogy a felvételi pontjaidba is csak ez számítson bele.



5. Az előrehozott érettségi az egyik legjobb dolog, ami egy diákkal történhet. Sajnos 2014 óta már csak nyelvet és informatikát engednek előrehozni, de ha utóbbi a választott tárgyad, akkor akár az is előfordulhat, hogy végzősként már csak a három fő tárgyadból kell vizsgáznod. Ha nyelvből érettségizel korábban, akkor bizonyára már tettél osztályozóvizsgát, ami azt jelenti, hogy a következő év(ek)ben nem kell bejárnod az adott órára. Az osztályunknak keddtől péntekig angol volt az első órája a végzős évben, ezért amíg a többiek 8-ra, én 9-re jártam suliba.



6. Régen 20 százalék kellett ahhoz, hogy ne bukj meg, ez most már 25 százalék!



7. A felvételi pontrendszer 500 pontja 400+100 arányban van elosztva. A pluszpontok közül az emelt érettségi éri az egyik legtöbbet, 50-et, és úgy lehet legegyszerűbben kimaxolni, ha két tárgyból teszel emeltet. Emlékeim szerint, ha három nyelvvizsgád van, terhes vagy két gyerekkel és diákolimpiát nyertél, akkor sem jön össze a 100, de akinek van türelme, az itt kiszámolgathatja.

Emelt szintű érettségit nem tehetsz a saját iskoládban, ilyenkor más intézménybe fognak beosztani. Előfordulhat, hogy a város másik végére kerülsz, én emelt törire egy órát utaztam. 



8. Emelt szintű nyelvi érettséginél minden vizsgarészen legalább 10 százalékot kell teljesítened, szóval ha listeningre beraknak egy vidéki skótot, vagy egy recsegős telefonbeszélgetést, az szívás. Mateknál 12,5-12,5 százaléknak kell meglennie mindkét résznél.



9. Ha sokat olvastál, és szeretsz is olvasni, a középszintű magyar meg sem fog kottyanni. A szövegértést direkt vicc kategóriára züllesztették, idén egy kb. 700-1000 szavas szöveget kell értelmezni, és sok időt adnak rá. A szövegalkotásnál bátran ereszd el a kreativitásod, 400-800 szót várnak tőled, szóval mehet a cifrázás.


Az sem akkora baj, ha valaki nem tud helyesen írni: az írásbeli 100 pontjából mindössze 8 pontban értékelik a helyesírást. (Erről a bevezetésekor dühöngtem egy sort a saját Facebookomon.)



10. A matek is két részből áll: az első egy rövid, 45 perces feladatsor tíz-tizenkét feladattal. Ez egyszerű lesz, menni fog, lendületet ad a másodikhoz, ami 135 perces, és bonyolultabb. Az utolsó három feladat közül csak kettőt kell megoldanod, de nyugodtan számíts percenkénti wtf-érzésre, nekem is az volt. Függvénytáblázatot, számológépet, vonalzót, körzőt, szögmérőt ne hagyd otthon!

Nekem a próbaérettségi 1/2 lett, az éles pedig 78 százalék, szóval ha rosszul sikerült a felkészülés, ne keseredj el! Egyébként is, ez az egyetlen vizsga, ahol 25 százalék alatt sem buksz meg, hiszen ha 12 megvan, akkor egy szóbelivel lehet rajta javítani. Nálunk nem volt olyan, akinek kellett volna.



11. Szerdán aztán jön a töri: ha eddig még nem fedeztétek fel, ajánlom ezt, sokat segít! 60%-ban magyar, 40%-ban egyetemes töri lesz a feladatok között. Atlaszt vigyél!




12. A középszintű angol érettségi egyszerűbb, mint a középfokú nyelvvizsga. Ha az emelt szintű angol 5-ösre sikerül, tehát 60 százalék felett, az egyenértékű egy középfokú nyelvvizsgával. 5-ös középszintű info érettségiért ECDL-vizsgát adnak, ami semmire nem jó, de nagyon szép és nagyon jól fogja a port hat év után is.



13. Személyit, lakcímkártyát vigyél! Csak emeltnél szokták kérni, de ki tudja, biztos ami biztos, legyen nálad.



14. Nem gond, ha írás közben megszólal a Shape of You vagy a Cheap Thrills a fejedben, de miután végigjátszottad magadban, pár perc után tényleg térj vissza a feladatlaphoz! Túl sok időt nem vesztegethetsz el, ki van számolva.



15. Ha teljesen esélytelennek érzed magad, gondolj azokra a felsőbbévesekre, akikből szintén nem nézted volna ki, mégis sikerült nekik!



Sok sikert a vizsgákhoz!

3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Még csak kilencedikes vagyok, de nagyon jó volt olvasni :D
    Sajnos nekünk már most mondogatják, hogy tanuljunk, mert érettségi, stb, stb, stb...
    Semmi mást nem hallgatunk, csak ezt.
    Nagyon jót nevettem pár pont olvasásánál, és mégis, ez az eddigi leghasznosabb cikk, amit olvastam a témával kapcsolatban!
    Egyszerre humoros, és hasznos, a legjobb párosítás.

    Köszönöm szépen, hogy megírtad :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem véletlen mondogatják, tessék tanulni! ;)

      Örülök, ha tetszett, és köszönöm!

      Törlés

40 gondolat zárásként

Kedves olvasóim! Ez az utolsó bejegyzés, amit a blogon olvashattok, és az első, amivel szembetalálja magát, aki a zárás után idelátog...