2018. április 30., hétfő

11 hasznos magyar influencer a fiatal lányok előtt

Az olyan embereket, akik a hangsúlyt a tartalomra, a teljesítményre, az értékre fektetik, nehezen lehet eladni. Nehezen lehet belőlük Coca Colát, McDonald's-ot, Starbuckst csinálni, hiszen a jól eladható termékeknél nem az üdítő, a hamburger, vagy a kávé minősége a lényeg, hanem maga a brand. Az emberek nem érzik kényelmesen magukat a "társaságukban", az olvasó nem érzi otthonosan magát, ha ők mosolyognak vissza a címlapról. A tömeget egyáltalán nem foglalkoztatja az, ami nem megbotránkoztató, nem látványos, és nem mindenáron azon van, hogy illúziókkal váljon értékessé, hanem már önmagában az. Ezért volt nehéz dolgom, amikor össze akartam szedni a fiatal lányok előtti 40 legkártékonyabb magyar influencer után néhány hasznos magyar példaképet.

(Forrás: Getty Images)

Amikor a ,,sztárgyárak", tehetségkutatók elkezdenek embereket felfuttatni, vagy amikor a nagy YouTuberek elkezdenek kis YouTubereket promózni, általában a legjobb vásárlóerőt, a fiatal lányokat célozzák meg. Nekik elsősorban az érzelmeikre lehet hatni, ezért is gyakori kellék a kisállat, a baba, vagy a jótékonykodás, és ezért kerülnek előtérbe a botrányok, magánéleti balhék, kudarcok, hiszen ezek kattintást, azonnali érdeklődést váltanak ki, míg a sztárok egyszerű emberekre jellemző, hétköznapi dolgaira, vagy a gondolkodást igénylő, mélyebb tartalomra kevesebb ember fogékony. Az, hogy nincs Instagramom, nem követek YouTubereket, és vaktában tapogatózom az iskolások mostani példaképei között, tovább nehezítette a dolgomat, ezért megkérdeztem néhány fiatalabb lányt, hogy szerintük kik az igazán hasznos példaképek 2018-ban. Senkitől sem kaptam ajánlást, úgyhogy nem vállaltam be, hogy kimondottan a leghasznosabb influencerekről írjak nektek, de kiválasztottam tizenegy olyan embert, akinek az ismertsége mindenképpen jó hatással van a követőkre, kedvelőkre, róluk pedig ABC-sorrendben olvashattok.



Bagi Iván

Nem tudhatjuk, min ment keresztül? Dehogynem! A népszerű humoristáról, íróról, költőről szülei lemondtak, nevelőintézetben nevelkedett, gyerekkorától kezdve pánikbeteg, néhány hónapig hajléktalanként élt a Nyugatiban, és még ugyanabban az évben megnyerte a Magyar Rádió nyolcévente megrendezett humorfesztiválját. Azóta a legnépszerűbb tévécsatornákon szórakoztatja a nézőket főműsoridőben, nyolc könyvet írt, nemrég pedig költészettel kezdett el foglalkozni.

Annak ellenére, hogy tévésztár, régóta rendkívüli türelemmel, higgadtsággal kezeli az olcsó női- és bulvármagazinok megkeresését. Sok interjút adott, ahol részletesen, harag és botránykeltés nélkül beszélt gyerekkoráról, fiatal éveiről. Érezhető, hogy nem sajnálatot akar kiváltani az emberekből, hanem azért beszél ezekről, hogy egy pozitív példát állítson fel a nézői elé, és azt is fontosnak tartja, hogy ne csak a humoros tévészereplőt lássák benne, hanem azt is, amilyen a hétköznapokban. Egy ideig engedte, hogy cikkezzenek a tervezett esküvőjéről, a súlyáról, az utóbbi években viszont már csak humorral, vagy komolyabb témával kapcsolatban szerepel a közéletben.

Számos politikust, közéleti személyiséget kiválóan karikíroz, Baló György-paródiája pedig bearanyozta a gyerekkoromat.




Gera Zoltán

Aki a 2016-os EB-n ismerkedett meg ezzel a tapasztalt, irányító szerepben játszó focistával a képernyőn, nem feltételezné, hogy mennyire mélyről jött. Gera a 90-es években a rendszerváltás utáni kilátástalan, elhanyagolt, jövő nélküli, lakótelepi gyerekek életét élte: iskola helyett játékterembe járt, szipuzott, kilencéves korától kezdve dohányzott, és még gyerekként szokott rá az alkoholra. Pécsen élt, a ,,Kertvárosban", az ország egyik legnagyobb, és egyben legrosszabb hírű panel lakótelepén. Arról álmodozott, hogy bűnöző lesz, ,,igazi maffiózó, akitől mindenki retteg, aki betörésből és verekedésből él", és ehhez gyerekként a társasága is megvolt: a felsőbbévesek minden rosszba belevitték a gyújtogatástól kezdve a betörésen át a járókelők kirablásáig.

Tizenhat évesen aztán belátta, hogy ez az életmód nem vezet sehova, és elhatározta, hogy visszatér kiskori szenvedélyéhez, a focihoz. Több szempontból is hátránnyal indult, egyrészt alig játszott korábban egyesületben, csak a lakótelepen focizott a többiekkel; másrészt a sziputól betegesen soványra fogyott. Tehetségére, labdakezelésére viszont hamar felfigyeltek, ezért szerződést ajánlottak neki a másodosztályú Pécsnél. A piros-feketék az egyik első osztályú csapat csődje miatt 2000-ben, szezon közben hirtelen az élvonalban találták magukat, Gera pedig rendszeresen bevette az ellenfelek kapuját, amivel felkeltette a Ferencváros érdeklődését.

A 21 éves játékos nyáron már zöld-fehérben lépett pályára, és rögtön az első meccsén, az első félidőben gólt lőtt. Innen már nem volt megállás: továbbra is feltűnően sovány volt, de küzdeni akarása miatt a szurkolók rendszeresen a pályára követelték. 22 évesen bemutatkozhatott a magyar válogatottban, két év múlva pedig ráadták a csapatkapitányi karszalagot. 2003 nyarán egy híres nemzetközi focis magazinban szerepelt azzal a sztorival, hogy

több külföldi csapat is rengeteg pénzt ajánlott érte a Fradinak, de ő akkor mindenáron maradni akart.

A következő szezonban aztán 17 góljával bajnoki címig, és Magyar Kupa-győzelemig vezette a zöld-fehéreket, és egyértelművé vált, hogy tehetsége kinőtte a magyar foci színvonalát.

A következő tíz évet Angliában töltötte, ahol a West Bromwich és a Fulham csapatában játszott. Mindkét csapatban közönségkedvenc lett, Magical Magyarnak hívták, szakértők beválogatták az angol első osztály álomcsapatába, a Fulhammel pedig Európa Liga-döntőt játszott. 2014-ben tért vissza a Ferencvároshoz, és most, 39 éves korában is aktív játékos. Ha azt nézzük, hogy édesapja 56 évesen(!) is kapusként játszott még egy megyei csapatnál, bízhatunk benne, hogy Zoltánt is sokáig látjuk még a pályán.


 



Hais Dorottya

Országos műugró-bajnok, Oscar-díjas film főszereplője, és néhány napja lélekben már középiskolás: Hais Dorka igazán reménykeltő jelenség a tizenéves lányok között. A versenysport mellett kaszkadőrködik, a színészet mellett szinkronizál, és a Mindenki című, Oscar-díjas alkotás mellett egy HBO-n futó sorozatban is szerepelt.

Miután a Mindenki bekerült az Oscar-díjra jelölt öt legjobb film közé, Dorka azt mondta egy interjúban,

ugyanúgy viselkedik, mint előtte, nem hozza fel sehol a témát.

Valószínűleg a szülei is szerepet játszanak ebben, de a közösségi médiafelületeit nézegetve érződik, hogy külön figyelmet fordít arra, hogy az emberek számára ő ne Dorka, az Oscar-díjas film főszereplője legyen, hanem Dorka, a lány, akit felvettek a gimibe, ahova jelentkezett. Az, hogy egy ennyire fiatal lány ennyire a helyén kezeli a hirtelen jött ismertséget, több, mint példaértékű.

A színészet mellett a sportban is sokoldalú: műugrásban néhány hónap után országos bajnoki címet szerzett, gyerekként pedig szertornában és úszásban is országos bajnok lett. A filmszerepek és a sport már most, 13-14 évesen országos ismertséget hozott neki, később mégsem ezekkel szeretne foglalkozni, inkább sebész lenne, vagy műsorvezető. Reklámarcként beleállt a Cartoon Network egyik kampányába, ahol az iskolai bántalmazás ellen emeltek hangot - szerintem nem túl nagy sikerrel, de ez egyáltalán nem Dorkán múlt, hanem az ötleten.

Bízzunk benne, hogy megmarad ugyanennek a hétköznapi, de végtelenül tehetséges és sikeres lánynak, és továbbra se dől be annak, ,,hogyan legyen önmaga", hanem a jövőben is az eredményei maradnak a középpontban.




Hajdú B. István

A tapasztalt, ikonikus sportriporter kiváló háttérrel indult, hiszen az ország első számúnak tartott középiskolájába, a budapesti Fazekasba járt. Jellegzetes humoráról, ötletes spontán meglátásairól ismert, amire hamar felfigyeltek az M1-nél. Igazából őt tekinthetjük a Bajnokok Ligája hangjának, amióta így hívják ezt a kupát, - az 1992-93-as szezon óta - Hajdú B. rendszeresen közvetíti nekünk a meccseket, sokszor a döntőt is rábízták. 2000-ben a foci-eb döntőjét, 2006-ban vb-döntőt közvetített, és több magyar olimpiai sikert is az ő hangjával tudunk azonosítani.

Faragó Richárddal közösen többször is őket kérték fel arra, hogy legyenek a FIFA játékának magyar hangjai. Bár ő maga sosem volt profi focista, néha amatőr szinten pályára lép. Három éve az M4-nél dolgozik, a BL-meccseken továbbra is hallhatjuk a hangját, és valószínű, hogy a nyári foci vb-n is szórakozhatunk sajátos közvetítési stílusán.



Kapás Boglárka

Részt vett három olimpián, a negyedikre készül; több számban is országos csúcstartó, mégsem arról hallunk, hogy éppen együtt alszanak-e az edzőjével. Kapás Bogi karrierje igazán példaértékű, hiszen testileg-lelkileg különbözik a többi, nemzetközi szintű úszótól, és így is folyamatosan sikeres tud maradni. Testalkata nagyban eltér a tipikus NDK-s úszónőkétől, nincsenek széles vállai, óriási háta, első két olimpiáján még az 50 kilót sem érte el. Ami pedig a viselkedését, médiamegjelenését illeti, érdemes összevetni Hosszú Katinkáéval, és hamar rájövünk, miben rejlik a különbség.

A pekingi olimpián, 15 évesen még nem tudott utat törni a felnőttek között, de két évre rá megszerezte Magyarország első ifjúsági olimpiai bajnoki címét. A legutóbbi, riói olimpián bronzérmet nyert, Európa-bajnokságokon pedig rendszeresen a háta mögött hagyja a mezőnyt.

Laktózérzékenyként a magyar tej reklámarca lett, az úszás mellett pedig pszichológiát tanul. Néhány hónapja azt mondta, a 2020-as olimpiáig úszik, később pedig sportpszichológiával szeretne foglalkozni.



Liu Shaolin Sándor

Magyarország első téli olimpiai bajnokcsapatának legnépszerűbb tagját két hónapja kapta fel a közvélemény, pedig Liu Shaolin Sándor már évek óta a világ gyorskorcsolyázóinak élvonalába tartozik. Hamar kinőtte a magyar mezőnyt, 17 évesen már Európa-bajnokságon szerzett érmet a felnőtt váltóval, nem sokkal később részt vett az oroszországi téli olimpián, azóta pedig minden évben elhozott egy-egy aranyérmet valamelyik világversenyről.

Barátnője egy öt évvel idősebb angol lány, aki szintén gyorskorcsolyázó, sőt, világbajnok. Tavaly a Sunday Times az év brit sportolónőjének választotta meg. Idén lesznek három éve együtt, szóval fájhat a rajongó lányok szíve. (Kapás Bogi miatt meg az enyém.)

A világbajnok váltó többi tagját is hasznos influencernek tartom, de Knoch Viktornak nincs Instája, Burján Csaba alig posztol, így csak a Liu-testvérek tudnak nap mint nap hatással lenni a követőkre.



Milák Kristóf

A tavalyi vizes vb legnagyobb magyar meglepetése egy 17 éves fiú, Milák Kristóf lett: 100 méteres pillangóúszásban ezüstérmet nyert egy országos csúcsot jelentő időeredménnyel. Megverte példaképét, Cseh Lászlót, és a nagy esélyesnek tartott Chad le Clost is. Bár a felnőttek között is megállja a helyét, kora miatt nem sokra rá a junior-világbajnokságra is elutazott a tengerentúlra, ahol négy aranyérmével ő lett a legeredményesebb úszó a fiúk közül. 

A budapesti felnőtt vizes-vb után készítettek vele egy interjút, ahol nagyrészt az úszásról volt szó. Semmi botrány, semmi balhé, csak egy tárnoki iskolás sráccal beszélgettek, aki éppen legyőzte a gyerekkori példaképét a világbajnokságon.

,,Nem így gyűjtöm a lájkokat. Most rengetegen üzentek ezt-azt, ezresével jönnek a lájkok, de én az ilyeneket kizárom az életemből, egyszerűen nem foglalkozom velük."

Insta-profilja sem nyilvános, és a Facebookján sincs semmi botrányos megosztás kívülállók számára, de bizonyára nem luxusautók, pucér nők, fegyverek, vagy nagy mennyiségű készpénz társaságában pózol, legalábbis nehezen tudnám elképzelni. Egyszerű, kiegyensúlyozott családból származik, és ő az egyik legjobb példa arra, hogy a visszafogottság, a szerénység bizony párosulhat nagy önbizalommal. Az, hogy világsztárnak tartja magát, jól megfér amellett, hogy arról beszél, korábban szívatták a nagyobbak, és, hogy nem érdekli a pénz. Ezt egyébként nem csak saját magáról állítja: edzője, aki egyben a tanára is, szintén világsztárnak tartja őt, és látja benne a leendő olimpiai bajnokot.



Nagy Viktor

A világbajnok magyar vízilabdacsapat kapusa már 143-szor vehette fel a jellegzetes piros sapkát, még sincs olyan ember, aki unná a jelenlétét a képernyőn. Az egész vb-résztvevő vízilabda-válogatott teljesítménye példaértékű, de Nagy Viktor az, aki beleviszi a személyiségét, a hétköznapi oldalát a játékba, és látványos megnyilvánulásokkal hívja fel magára az ellenfél és a néző figyelmét. A magazinok nyelvén mondva: ő megvalósítja önmagát. Az érzelmeit nem fojtja vissza a kamera előtt, a tavalyi BL-döntő utolsó pillanataiban elsírta magát örömében. Persze az ellenfelekkel szembeni heves kommunikáció részben pszichológiai hadviselés is.

A magazinoknak nem ad túl sok alapot a szerepeltetésre: a medencén kívül ő egy egyszerű szolnoki családapa, aki egyébként Bajnokok Ligája-győzelemre vezette a város csapatát és amúgy világbajnok. Ő is a 2020-as tokiói olimpiáig szeretne játszani, később pedig kapusedzéssel foglalkozna.



Reisz András


A felvidéki tájszólásáról elhíresült meteorológus maga a megtestesült önmegvalósítás. Reisz Andrást bármelyik újság bármiről kérdezte, mindig azt mondta, amit ő maga gondolt, fontosnak tartott, a túlzottan bulvárjellegű kérdéseket pedig visszautasította, celebkedést sem vállal.

András amellett, hogy állandó szereplője a TV2-nek, kutató, és egyetemi tanár is. 2000-ben vették fel az ELTE-re, és saját bevallása szerint nagyon örült annak a koszos kolinak, ahol lakott, hiszen a családja nem tudott volna megengedni magának egy albérletet. Többször is beszélt arról, hogy imádja a vonatokat és az utazást, és a szabadidejének akkora részét tölti ezzel, hogy nincs is túl sok barátja. Egyébként is emberkerülő, magának való típus, ráadásul hajlamos nagyon magas elvárásokat támasztani a környezete, és saját maga felé is. Korábban kritizálta a természettudományos felsőoktatás gyengeségét, és azt is, hogy a globális felmelegedést démonizálják, és száz százalékig biztosnak állítják be a köztudatban. Az m1-gyel szemben is ellenérzése van, éppen ezért - mert van véleménye, vannak sajátos meglátásai. Magával szemben is erős kritikát gyakorol, például, zavartan fogadta, amikor a Bors szavazásán a legszexibb férfi időjárás-jelentőnek választották az olvasók.



Rizsavi Tamás

A fiatal mozdonyvezető és fotós mind a munkája, mind a hobbija területen példaértékűt alkot. Mindkét tevékenységet hatalmas lelkesedéssel végzi annak ellenére is, hogy a vezetőfülkében mások élete múlhat rajta, a magaslati fotózásoknál pedig a sajátja forog kockán. Egy kicsit úgy érzem, a fotózással ő azt valósítja meg, amit egyszer én is szeretnék megvalósítani az írással: a hétköznapjainkat, a környezetünket mutatja be egy egészen új szemszögből. Tamás már egész fiatalon olyan képeket készített, amik újságokban, könyvekben, naptárakban jelentek meg, az országos ismertséget pedig a Facebook-csoportok hozták el neki. Szívesen mászik fel hidak, tornyok, épületek, akár a Parlament tetejére is, hogy onnan fotózza a fővárost, híre pedig külföldre is eljutott, két éve interjút adott a Daily Mailnek.

Tény, hogy Tamás ismertségében nagy szerepet játszott a látvány, és a képei gyakran hatásvadászok, de ehhez nem csak bátorságra, engedélyre, fényképezőgépre, és képszerkesztésre van szükség, hanem a meglátásaira is. Ha egy lány pucér képekkel akar lájkokat gyűjteni, elég csak másoktól ellesett pózokba vágnia magát, és megmutatni magából minél többet, de ha valaki a városi fotóival szeretne népszerűvé válni, ott saját magának kell észrevennie a lehetőségeket, és elképzelni a fotókat, hogy hogyan mutathatnának a legszebben, még mielőtt azok elkészülnének. Szerepet játszik az időjárás, a nap állása, ezekkel mind-mind számolnia kell a fotósnak, ami jóval több önálló teljesítményt, szépérzéket, és kreativitást igényel.




Széll Tamás

A Michelin-csillagos éttermet is vezető szakács két éve lett igazán ismert, amikor a nemzetközi szakácsversenyen, a Bocuse d'Or-on megnyerte csapatával az európai fordulót. Azóta tévéműsorokban, reklámokban szerepel, a személyével pedig egy kicsit közelebb hozza a gasztronómiát a hétköznapi emberekhez.

Tamás még a gyakornoki helyén ismerkedett össze hat évvel idősebb mesterszakácsával, akivel azóta is egy párt alkotnak, és ma már közös éttermet vezetnek. (Vajon miért tartom nagyra az olyan embereket, akik néhány évvel idősebb nővel vannak?) Nem sokkal azután, hogy a közös éttermük megnyílt, a Facebookon ő maga állt szembe a nagyjából 10 százaléknyi elégedetlen hozzászólóval, és pontokba szedve, érvelve válaszolt a problémáikra. Erre nem minden ismert ember képes.

4 megjegyzés:

  1. 11 hasznos influencer, és én, 17 éves lányként, összesen 2-t ismerek.
    Rizsavi Tamás munkáit követem, nagyon gyönyörűeket alkot, viszont sose gondoltam volna rá "influencerként".
    Viszont, a TheVR csapatára igen. Ha rákeresel pár videójukra, valószínűleg nem fogod megérteni, miért, kivéve, hs ismered őket.
    Úgy tanítják a követőiket, úgy nevelik belént a józan észt, hogy egyáltalán nem szándékosan csinálják, de annyira átjön minden reggeli beszélgetős műsorukban az értékrendjük, hogy minden követője lassan átveszi.
    Tény, csúnyán beszélnek... Ők is megmondták, hogy tudják, már nem emlékszem pontosan hogyan mondták, de valami olyan volt, hogy ha nem káromkodnának, hanem szándékosan máshogy fejeznék ki magukat, azok már nem ők lennének, és a fő elvük az őszinteség, hogy ne "színészkedjenek" előttünk, és nem fogják magukat másnak kiadni, mint amik.
    Szerintem már csak ezért is bőven megérdemelték volna itt a helyüket.

    Egyébként, nagyon hasznos cikk, mindenképpen utánajárok majd jobban még egy párnak.

    Vicky

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom, hogy évek óta létezik egy TheVR nevű csatorna, és azt is, hogy közkedvelt, de mivel, ahogy írtam, nem követek YouTubereket, ezért nem is jutottak eszembe.
      Ami a káromkodást illeti, nekem is van 2-3 bejegyzésem, amit telekáromkodtam, de nem ez a jellemző. Ennek is megvan a maga helye, szerepe, figyelemfelkeltő, ráadásul az is szimpatikus, hogy nem akarnak mást mutatni a kamera előtt, mint amilyenek valójában.

      Köszi, hogy hozzászóltál! :)

      Törlés
    2. Sejtettem, hogy azért nincsenek itt, mert nem ismered őket, meg láttam, hogy ugye nem nézel youtube-ot, azaz, inkább nem követsz senkit, de gondoltam, ha már te is mutatsz nekem újakat, talán nekem is sikerül :D
      Vannak kisebb kivágások arról is, hogy pl a borravalóról mit gondolnak, az is szerintem nagyon korrekt, és nagyon jól ki tudják magukat fejezni.
      Ha lesz egy kis szabadidőd, csak ajánlani tudom, hogy kicsit nézegess bele a komolyabb hangvételű videóikba. :D

      Vicky

      Törlés
    3. Szia Viki.
      A személyes véleményemet szeretném megosztani a The Vr-ról.
      Szakmai szemmel nézve borzasztóak, sugárzik a videóikról a hozzá nem értés, bár azért fejlődtek valamennyit az idők során. Ezen kívül ha nem tudnám mit nézek a videóik nagyrészéről azt hinném, hogy egy termék promó videója. Erősen meglepne, ha kiderülne, hogy a tartalmaik döntő többsége nem fizetett reklám. Illetve engem még személy szerint a tenyérbe mászó, rage-elő stílusuk is rendkívül idegesít.
      Ha komolyabban érdekel az IT ajánlanám figyelmedbe a Prohardver lapcsaládot.

      Törlés

40 gondolat zárásként

Kedves olvasóim! Ez az utolsó bejegyzés, amit a blogon olvashattok, és az első, amivel szembetalálja magát, aki a zárás után idelátog...