2018. március 14., szerda

A 42 legőszintébb kérdés az Instáról [29-42]

Az Instagram-feedet pörgetve sokszor nem látunk, csak nézünk. Érzéketlen arcokba bámulunk érzéketlenül, sóvárogva képzeljük magunkat olyan emberek helyébe, akik bármivé átalakítanák magukat azért, hogy kipréseljék az emberekből a kedvelést. Sokszor nem gondolunk bele, hogy a Starbucks-pohárra rajzolt mosoly őszintébb, mint a pohár tulajdonosáé, én viszont arra vállalkoztam, hogy egy csokorba gyűjtsem nektek azt az információt, ami ahhoz szükséges, hogy az Instagramon látott képeket a valóság szerint tudjátok értelmezni. Erről írni sokkal összetettebb dolog, mint azt eleinte gondoltam. Összesen 42 kérdés fogalmazódott meg a fejemben, amit úgy fogok megosztani veletek, mintha egy fiatal lánnyal, például a húgommal beszélgetnék.
(Itt is csináltam már ilyet, de igazából nincs húgom.)

Ahhoz, hogy egyszerűbb legyen olvasni, három részre osztottam a kérdéssort. A harmadik, záró részben a hazugságok, a másolás, és az Instagram-szerep korlátai mellett elárulom azt is, mit ne tölts fel semmiképp, és egyáltalán miért foglalkozom ezzel a témával annak ellenére, hogy nincs Instagramom. A lista első és második részét itt és itt találjátok.

Mindhárom rész tizennégy kérdésből áll, ha pedig nektek is van még, ne kíméljetek, várom őket hozzászólásban, illetve a Felnőtt Szemmel Facebook-oldalán!



29. Mire valóak a hashtagek?

A hashtageket eredetileg arra találták ki, hogy ha valaki rá szeretne keresni egy témáról készült fotóra, akkor a kettőskereszt utáni kulcsszón keresztül egyszerűbben megtalálja azokat. Később már csak azért használták, mert a népszerű sztárok is használják, hidd el nekem, az égvilágon senki nem fog rákeresni a kávédra, az edzésedre, a kajádra, a körmödre, vagy a ruhádra #inspiráció céljából. Az emberek nem igazán használják a hashtageket keresésre, így már csak jelképes szerepe maradt, a sütőtökös Starbucks lattédat pedig megtarthatod a követőidnek. (Esélyes, hogy pont a te minimalista képeden fognak az #instahun hashtag alatt inspirálódni az emberek, amikor ezer meg ezer ugyanolyan #instahun hashtages kép van feltöltve nap mint nap. Tényleg.)



30. Miért mutogatják az emberek a tetoválásaikat, piercingjeiket?

Szánalmas a véletlenül kivillanó kulcscsont-tetkó, mi? Én is annak tartom. Különösen a beállítást, mintha véletlenül lenne benne a képben! Csak úgy pont belelóg!

Az első komoly barátnőmnek hihetetlenül aranyos orra volt. Az orrhegye közepén volt egy apró anyajegy. Gyakran szórakoztam azzal, hogy picit feljebb toltam az anyajegyet, és ezzel konnekt-orrt csináltam az orrából, ilyenkor mindig elkapta a kezemet, és nevetett, én meg vele nevettem. Olyan is volt, hogy kikapcsológombként funkcionált, és amikor picit ,,megnyomtam”, becsukta a szemeit, amikor pedig még egyszer, kinyitotta, sokat nevettünk ezen is. Más meg az én szeplőimet nyomkodta az ujjával néha.

Van, aki nem ennyire szerencsés, nincs megelégedve a testével, ráadásul különlegesnek sem tartja magát, úgy gondolja, nincs olyan látványos tulajdonsága, ami kiemelhetné őt a többi közül. Ezt hivatott kiegyensúlyozni egy látványos tetoválás, ami szinte kiugrik a képernyőről, és azt ordítja a füledbe: LÁTOD, ÉN MENNYIVEL KÜLÖNLEGESEBB VAGYOK NÁLAD?! HÁT NÉZD MÁR MEG! LÁTOD MENNYIVEL MÁSABB VAGYOK, MINT A TÖBBIEK?? Ezek mellett némelyiknek van egy kis élet áldozata-beütése is, főleg az idézeteseknek, vagy az olyan mély tartalommal bíróaknak, mint a Strong.

Követelem vissza Oravecz Nóra idézeteit!

Persze, vannak kevésbé látványos, igényesebb, több jelentéssel bíró tetoválások is, de azok nem a dőlt betűs idézetek, nem márkajelzések, nem no pain no gain, és nem is fiú- vagy lánynevek – az ötletes, kidolgozott tetoválásokat pedig nagy eséllyel nem önbizalom-hiányos, az érettségi rémálmától forgolódó tiniken láthatjuk, nem hip-hop videoklipekben és nem is a börtönökben, hanem egészen máshonnan jön az #inspiráció.



31. Ha esetleg meghíznék, akkor is egész alakos képet töltsek fel?

Ha az a célod, hogy az Instád téged ábrázoljon, hasonlíts a valóságra; és nem az, hogy minél több ember kedveljen, akkor igen.

Érdemes itt is feltenni magadnak a kérdést, amit a melleknél: mi történik akkor, ha egész alakos képet töltesz fel? Kik nem fognak akkor lájkolni? Azok nem fognak lájkolni, akiknek nem tetszenél, ha személyesen meglátnának. Attól, ha kihelyezel az internetre egy karaktert, akire gyűlik a lájk, téged még nem fognak többen szeretni. Azok a lányok, akik csak az arcukról, vagy a feltolt melleikről hajlandóak képet feltölteni, olyanoknak a kedvelése miatt torzítják el a karakterüket, akik egyébként nem szeretnék őt, ha meglátnák. Nem érdemes olyanok kedvéért átalakítanod, szégyellned magad, akik a valóságban nem kedvelnének.

Az emberek, főleg a fiatalok ízlése nagyon eltérő. Ha végigmész az utcán, vagy egy bevásárlóközpontban, rengeteg különféle embernek van barátja, barátnője, társa. Tudok olyan esetről, amikor valaki kifejezetten a barátja kedvéért akart egy kicsit hízni; és voltam olyan lánnyal, aki mesélte, hogy az előző pasijának nem jöttek be a hatalmas mellei, ő kifejezetten a pici cicit szerette. Mindenféle ember tetszik valakinek, legyen sovány, duci, kicsi- vagy nagymellű, zárkózott, vagy nyitott, de a cigizés, a szüzesség, a szemüveg, sőt, a fogszabályzó is kiválthat tetszést, vagy nemtetszést. Átalakíthatod, eltorzíthatod magad, de azok a lájkok már nem neked fognak szólni, hanem annak a karakternek, aki a képernyőn helyetted szerepel.

Ami kifejezetten a duciságot illeti, általában sem a férfiaknak, sem a kisebb fiúknak nem magával a testeddel van problémája, hanem azzal, ami sok esetben a ducisággal jár. A férfiaknak az ocsmány öltözködés, és az önbizalomhiány nem tetszik, – utóbbi pont, hogy az Instagram-sztárság kiindulópontja. A kettő összefügg, hiszen önbizalom nélkül könnyen hiheti azt valaki, hogy bizonyos ruhák nincsenek a méretében, úgy meg marad a minden-mindegy öltözködés. A kisfiúknak meg a haverok véleménye az, ami miatt akkor sem vállalják be a közeledést feléd, ha egyébként szexuálisan vonzónak találnak. A legtöbb, amit tehetsz, hogy felismered, hogy bizonyos divatmárkák külön kampányt építettek fel a te testalkatodra (és már nem olyan bénák, hogy elszabják a mellvarrást), így a csinos, nőies megjelenés már meg is van oldva, olyan fiúkkal pedig, gondolom, eleve nem foglalkoznál, akiket ilyen mértékben befolyásol a haverok véleménye.



32. Feltöltsem a kishúgomat, a kiscicámat, vagy a szomszéd kutyáját Instára?

A kishúgodat semmiképp. Az Instagram egy nyilvános felület, mindenki látja. Majd ha a húgod nagy lesz, és ő akar szerepelni a képeken, akkor majd fog, addig viszont ne kényszerítsd bele olyan helyzetbe, amiről nem tud dönteni. A macskát feltöltheted, és rengeteg lájkot is fog kapni, mert cuki, de azok a lájkok nem neked szólnak, hanem a macska cukiságának. A szomszéd kutyáját is feltöltheted, de vele ugyanez a helyzet, különösen, ha nem nagyobb, mint egy macska.

Ami a babás posztokat illeti, sokan tényleg szerepeltetik a kirakatban, a karakter mellett a babát is. Amellett, hogy a gyerek már öntudatlan korában olyan helyzetbe kerül, amibe nem biztos, hogy beleegyezne, ez azért is kártékony, mert ennek is csak a tökéletes oldalát mutatja az Insta, a szaros pelenkát, a hányástakarítást, vagy az átsírt, átvirrasztott éjszakákat szinte senki nem tölti fel, pedig ugyanúgy hozzátartoznak a gyerekneveléshez, mint a játék.



33. Mi az, amit semmiképpen se osszak meg?

Az edzést én nem javaslom. Azt a hatást kelti, mintha azért járnál kondizni, hogy jobban tetsszél a fiúknak. Hozzánk is jártak a terembe olyanok, akiken nyilvánvalóan érződött, hogy azért jártak le, mert tetszeni akartak a lányoknak, ehhez iszonyú komplexusosnak és nagyon bénának kell lenni, Johnny Bravo-szint, ne erőltesd. A kondi egy nagyon jó dolog, amíg saját magad miatt csinálod.

A kávét, kaját, innivalót sem javaslom. Egyrészt tényleg röhejes egy párszáz forintos valamivel úgy pózolni, mint akit éppen üzleti ebédre invitáltak, másrészt, ha ráadásul nem is te fizetted, úgy még szánalmasabbá válik a mutogatás. Élvezd ki, mennyire finom, járjon át az íze, és nagyon fogok örülni neki, ha elmeséled, de hidd el, a legtöbben erre a telefon képernyőjén nem kíváncsiak.

Ha rendszeresen a körmeidről, a diétás menüdről, vagy a szoliból teszel ki fotókat, az értelmesebb követőid azt fogják gondolni, hogy egy felszínes picsa vagy, aki nem képes ennél többet nyújtani. Mutasd meg, mit tudsz, ha meg ennél nem tudsz többet, azt ne reklámozd, mert a következő lépés az lesz, hogy jössz sírni, hogy nincs normális pasi.

Az idézetek is ide tartoznak. Ha a környezetedet, veled történő dolgokat nem a nagyobb terjedelmében nézed, csak kis részleteiben, akkor úgy érezheted, mintha az adott idézetet éppen neked, éppen akkorra szánták volna, de hidd el, a legtöbb idézet szinte bárkire ráillik. Ha nagyon kedveled az idézeteket, érdemes egy idézetes füzetet, vagy a gépen/tableten egy jegyzetet nyitnod, ahová összegyűjtöd őket, és azokat, amiket évekkel később is magadénak érzel, már érdemesebb megosztani, mint a pillanat hevében megtaláltakat.



34. Az emberek miért teszik közzé azt, ha szomorúak?

Mert úgy érzik, nem hallgatja meg őket senki. Ennek nem feltétlenül kell igaznak lennie, elég csak a tipikus tinipicsa-hisztire gondolnunk, amikor valaki kiírja, hogy mindenki hagyjon békén, és percekkel később már üzenetben folytatódik a beszélgetés.

Ha a szüleidre számíthatsz, fordulj a szüleidhez; ha a tanárodra számíthatsz, fordulj a tanárodhoz; ha a barátaidra számíthatsz, fordulj hozzájuk. Törekedj arra, hogy olyan emberekkel oszd meg a problémáid, akikkel egyébként az idődet töltöd, és törekedj arra, hogy olyan emberekkel töltsd az idődet, akikkel bármikor megoszthatod a problémáid. Ha erre nem figyelsz oda, akkor marad az önsajnálat, vagy a tinipicsa-hiszti. Célozgatni sem érdemes a nagyközönség előtt, ha akarsz mondani valamit egy fiúnak vagy lánynak, akkor írj rá, és mondd el neki, ne szöveges képekkel üzengess, az nem viszi előrébb a helyzeteteket, ráadásul kicsinyes, arra vall, hogy egy ilyen egyszerű kommunikációs helyzetet is képtelen vagy kezelni.



35. Ha lesz barátom, a vele készült képeket kitegyem?

Évfordulóról, ünnepi alkalmakról érdemes egyet-egyet megosztani, de több kép egyrészt komolytalanná teheti a kapcsolatotokat az értelmesebb követőid szemében, másrészt senki másra nem tartozik a magánéletetek, kizárólag rátok.



36. Ha valakinek évfordulója van, megkérik a kezét, babája születik, összeházasodnak, akkor gratulálni kell?

Nem kell. Ha úgy érzed, hogy amit látsz, az hazugság, akkor ne gratulálj. Láttam már olyan évfordulót, amikor az azt megelőző évben nagyjából minden évszakban szakítottak a felek. Láttam már olyan lánykérést, ahol a lány még aktív volt a Tinderen. Láttam már olyan ultrahangos képet, ahol a nő olyan férfinak szül gyereket, aki megcsalta, és láttam már olyan ismerőseimet összeházasodni, akik az összes kocsmázás, buli alkalmával addig veszekedtek, balhéztak, amíg a lány vagy a fiú el nem sírta magát.

Ha úgy érzed, hazugság, amit látsz, ne gratulálj.



37. Vicces lenne odaírni, hogy hazugság, nem?

Nem. Az emberek imádják a hazugságot. Nyilvánvaló hazugság esetén a többiek bevédenék a posztolót, te jönnél ki belőle vesztesként, ráadásul látnák a többiek, hogy te is észrevetted a lánykérést, ultrahangos képet, akármit.

Privátban megírhatnád neki a véleményedet, de aki egy halálra ítélt kapcsolatot tökéletesként közvetít az Instán, az soha nem fogja elismerni, hogy hazudik. Tagadni fog, azt fogja írni, hogy nem tudhatod, mi történt köztük, (nem tudhatod = ha megtudnád, akkor igazad lenne) úgy fog érvelni, mint egy óvodás, akitől elvették a nyalókáját, vagy pedig nem válaszol, letilt téged. Olyan áhítattal fog neked mindent megmagyarázni, mint egy általános iskolás lány, aki megpróbálja neked bebizonyítani, hogy ők örökké fognak járni a barátjával.



Egy ilyen ember nem veszi észre magát, nem akarja, hogy kiderüljön az igazság, sőt, előszeretettel oltja azokat, akik szintén hazugságokat posztolnak, hogy elterelje a figyelmet a sajátjairól. Hozzászokott ahhoz, hogy az Instán el kell hazudnia a hibáit, nem fog a kedvedért felhagyni ezzel. A legtöbbet azzal teszed, ha nem gratulálsz, illetve, az illető környezete előtt soha nem takargatod a hazugságait, ha téged kérdeznek. Meg, persze azzal, ha te magad nem hazudsz a saját profilodon. Hidd el, ha az őszinteséged belülről jön, soha nem kell majd gondolkodnod, mit mondj: azt mondod majd, ami valójában történik, és nem azt, amit a többieknek éppen látnia kellene.

Forrás: Giphy

38. Miért akarnak az emberek hazudni?

Visszatértünk az első kérdéshez, ami úgy szólt: Miért mutogatják mindenüket az emberek kényszeresen? Van, aki olyan körülmények között él, olyan párkapcsolatban él, olyan anyagi lehetőségei vannak, hogy ahhoz, hogy úgy érezze, hogy ő mások szemében lájkolható, hazudnia kell. Így kerülnek fel a színes turmixok, smoothiek az Instára az esti vajas kenyér, vagy éppen háromemeletes hamburger helyett.

Ha közel jársz az igazsághoz, azt – amellett, hogy ritkulnak a válaszok, be kell vonni a barátnőket is – abból fogod érezni, hogy csicskának, gyásznak fog nevezni, miután kifogyott az érvekből. Az Instagram-sztárok retorikája ilyen: mindenki pusztuljon, mindenki egy csicska, hiszen megjött a Valaki! Aki egyébként az élet minden létező területén egy vesztes, ki van szolgáltatva a szüleinek vagy a barátjának, semmiben sem jó, semmit nem tud egyedül, önmagában felmutatni – tehát, a valóságban sehol senki. Ha nem jöttek össze az eredmények, a végzettség, a karrier, amiből pénzt tudna keresni, még mindig ott van az a lehetőség, hogy másét hazudja magának. Viszont, ha ezt is megpróbálod elvenni tőle, ne csodálkozz, ha csúnyán beszél veled.



39. Mindenki másol valakit?

Nem. Vannak, akik változtatás nélkül önmagukat közlik az Instán, de kevesen, és ők nem kapnak annyi lájkot. A másolásnak is vannak fokozatai, van, aki csak egy filtert tesz a képére, van aki pedig egy sminkszokást, van, aki egy arckifejezést, van, aki az érzelmeit igyekszik átvenni egy másik embernek. Olvastam már olyat is, hogy egy beautyblogon az volt a cikk lényege, hogy Steal her style, ez elég egyértelműnek tűnik.

Ha túltolod a másolást, az az Insta-kataktereden keresztül a valós személyiségedet is eltorzíthatja. Fokozatosan háttérbe szorulhat a neved, egyre inkább eltűnhet a képernyőről, aki vagy. Többé már nem a felhasználóneved vonzza a tekinteteket az Instán, hanem a szám. Az értékedet nem a neved, a tetteid, a viselkedésed határozza meg, hanem ez a szám: a szívecskék száma. Erről ismernek meg téged, ez alapján áraznak be téged, annyira válsz értékessé, amennyi lájkod van. Régen rossz, ha te magad már csak egy szám vagy.



40. Egy börtönbe záródik a karakter?

Innentől a karaktered börtönébe kerülsz, és két lehetőséged van: vagy továbbra is a mások által inspirálódott, másoktól lopott stíl alapján posztolod magad, vagy pedig elveszíted a követőid érdeklődését. Ezek a követők nem téged követnek, hanem azt a valamit, amit te kitaláltál, és magadra erőltettél. Ha meg akarod tartani a népszerűséged, nem szabadulsz. Bele vagy kényszerítve egy pózba. Ha megmozdulsz, véged, hiszen a lájk a karakternek szól, ha előbújsz a karakter mögül, akkor pedig az emberek csalódnak a karakterben: ó, ez csak ennyi? A tömeg nem gondolkodik, állat módjára működik: ingerre ad választ. Ha már nem jön az inger, vagy más ingerek érik, kevesebb a válasz.

Emlékszünk a bohócokra? Ők sem tehetik meg, hogy az átlagostól eltérő, például duci lánnyal legyenek együtt. Nem engedhetik meg maguknak, hiszen akkor az ő közönségük, akik a bohócot lájkolják, fújolni kezdenének, kigúnyolnák őket. Az Instagram-sztárság ugyanígy bekorlátozza, leszűkíti a lehetőségeidet: ha meg akarod tartani a tömeges követőtáborodat, akkor csak olyannal mutatkozhatsz együtt, aki ugyanígy eljátszik veled egy karakter és a két karakter kapcsolatát. Ha kevesebb követőd van, akkor nincs így megkötve a kezed, nem kell megfelelned, azt csinálsz, amit csak akarsz, te magad dönthetsz arról, kivel jársz, kivel fekszel le, nem kell tartanod attól, mások mit fognak szólni hozzá.



41. Elképzeltem a világ legjobb tulajdonságokkal rendelkező, legszebb lányát. Ha ő most regisztrálna az Instára, népszerűvé válna?

Ha az alakoskodás, a gátlástalan exhibicionizmus, a pózolás, a pucsítás és a tartalmatlan hőzöngés nincs az általad legjobbnak tartott tulajdonságok között, akkor valószínűleg nem. Beleszürkülne a tömegbe, akár a legszebb arccal, legsportosabb alakkal is. A tömegnek elsősorban nem a szép arcra, vagy jó alakra van szüksége, hanem a könnyen kaphatóságra, illetve a felvágásra.



42. Te mikor fogod letölteni az Instagramot?

Biztosan az is felmerült benned, hogy ha már ennyit foglalkozom ezzel, és ennyire belelátok, akkor én miért nem töltöm le az Instagramot. Azért nem, mert hiába látok a képek mögé, még arra sem vagyok kíváncsi, ami a képek mögött húzódik. Nézz végig az Insta-feededen! Takard el azokat a képeket, amiken a kávét, a hamburgert, az autót az illető a szüleinek, vagy barátjának köszönheti; takard el a mindenáron szexinek tűnni akaró, megfelelési kényszeres lányokat; takard el az idézetes képeket. Mi marad? Gyakorlatilag semmi. Az emberek, akik a tömeget akarják követőként tudni, hazudnak, én pedig nem takargatom senkinek a hazugságait. Amíg a Facebook lehetőséget ad a gondolkodásra, a tartalomra, az írásra, az Instagramon már a szó szoros értelmében a képmutatásé a főszerep.



Úgy érzem, én mindent imádok, aminek a kinyilvánítása 2018-ban szorongást okoz. A lángossal, pörkölttel, rakott krumplival, csokival pózoló lányokat. Az érzelmeket, a valódi, elkapott pillanatképeket egy mosolyról, vagy örömkönnyekről. Meghatódottságot. Hashtag nélküli nofilter képeket. Orrcsúcson lévő pici anyajegyet. Nem teljesen lapos hasat, hibákat, szélesen mosolygó fogszabályzós lányokat. Embereket, akiket nem vesznek észre. Ez a valóság, és mindent szeretek, ami ehhez a világhoz köthető, a képmutatásra viszont nem vagyok kíváncsi.

Ha az Instagram egyszer tükrözné a valóságot, akkor letölteném. Ha a belülről feltörő mosoly, az arcomra, tekintetemre kiülő érzelmek, a rólam – és nem a telefonomról, ruhámról, kocsimról – szóló fotó nem fog lúzerségnek számítani, akkor majd én is letöltöm, és bekövetem azokat az embereket, akiket szeretek. Ha majd az emberek nem fogják követni azt, aki feszengve próbál magabiztosságot hazudni; nem cserélik fel az önbecsülést az önteltséggel, nem számít szégyennek a természetes női test, akkor majd regisztrálok. Addig meg itt a valóság. Itt, a valóságban a rengeteg fiatal lány nem érzi magányosnak, kevesebbnek magát, csak azért, mert nem egy tartalmatlan, üres, ostoba picsa, aki mindenáron figyelemre vágyik. Az Instán igen. Itt tudok csajozni, ott nem tudnék. Mivel lehet csajozni az Instán?

 – Szia, én is egy szarrá frusztrálódott, szorongó, alkoholista, társfüggő görcs vagyok, járunk?
 – Szia, Ó, igen, pont ilyet akartam!

És végre megkaphatnám Őt, aki tízpercenként kimegy megigazítani a push-up melltartóját, ha egyszer személyesen is lenne szerencsém látni. Nem, ez már nem lenne jobb love story, mint a Twilight.



A fenti negyvenkét kérdést azért írtam össze, hogy ezentúl a posztolás ne az önképed pusztulásához vezessen, az Insta pedig ne tegyen még inkább instabillá. Arra, hogy ha nem tetszik, minek foglalkozom vele, itt találsz választ, arra pedig, hogy miért van jogom hozzá, itt. Nem az a célom, hogy megváltoztassam az Instagram-sztárok gondolkodását. Az a célom, hogy megváltoztassam azok gondolkodását, akik szívesen lennének Instagram-sztárok. Akik még önmaguk, de úgy érzik, szívesebben lennének inkább népszerűek. Az a szándékom ezzel a negyvenkét kérdéssel, hogy ezeknek az embereknek könnyebben láthatóvá tegyem azt, hogy hogyan értelmezhetőek az Instagramon ábrázolt dolgok a valóságban.

Végezetül pedig, fogadjátok tőlem szeretettel a leginspirálóbb, legelgondolkodtatóbb légy önmagad-videót evör. Egy perc az egész.




Ha úgy érzed, a barátnődnek, a húgodnak, a lányodnak, vagy bármelyik ismerősödnek érdekes lehet, oszd meg! Kihagytam egy fontos kérdést? Tedd fel a Felnőtt Szemmel Facebook-oldalán, vagy itt, hozzászólásként! Ha pedig olvasni szeretnél még, a címkék között sok érdekes témát találhatsz.

3 megjegyzés:

  1. Nekem sincsen Instám, mert szerintem ez még a Facebooknál is jobban arra van kihegyezve, hogy pózolgassanak meg mittudom én miket csinálnak még. A Facebookon legalább néha vannak érdekes dolgok.

    Viszont nagyon erősen gondolkodom azon, hogy csinálnék egy Instát a rajzaimnak. Különálló rajzok, portré-féleségek, de a legnagyobb részük inkább a kedvenc és saját verseim illusztrációi lennének. A rajzaimon kívül még semmi konkrét nincs meg, csak a fejemben, de igazázan érdekelne, hogy mi a véleményed és hogy mit tanácsolsz? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan, ha nem lenne a Facebook, sokkal kevesebben ismerhetnék a blogomat is. :)

      Baj nem lehet abból, ha csinálsz a rajzaidnak egy Instagram-fiókot. Legfeljebb, ha nem tetszik, utána törlöd, szóval egy próbát megér szerintem. Gondolom nem táncoslányokat fogsz követni rajta. :))

      Törlés
    2. Lebuktam a táncoslányokkal basszus :D :D
      köszönöm a válaszodat :) kíváncsi leszek mit tudok

      Törlés

40 gondolat zárásként

Kedves olvasóim! Ez az utolsó bejegyzés, amit a blogon olvashattok, és az első, amivel szembetalálja magát, aki a zárás után idelátog...