2018. január 24., szerda

Sugar daddyk | sugar babyk | szépség / beauty | univerzális hazugságok

Több mint egy év alatt sem bukott meg egy kimondottan csak anyagias kapcsolatokra kihegyezett magyar társkereső oldal; sőt, egyre sikeresebb. Szerintem ez bármelyik olcsó kirakatkapcsolatnál erősebb indok arra, hogy foglalkozzunk a sugar-jelenséggel. Ha csak a celebeket érintené, nem érdekelne, de a valóság az, hogy ezek a kapcsolatok az orrunk előtt születnek, és ezt a folyamatot a megfelelő felület csak tovább erősítette.

(Fotó: Körmendi Gábor | Blikk)

Ma már egyáltalán nem gáz sugar daddynek vagy sugar babynek lenni.A legtöbb ilyen kapcsolatot nem azonosítjuk, sőt, azt gondoljuk róluk, hogy érzelmeken alapuló, egyszerű párkapcsolatok. Egészen más megvilágításba kerülnek a sugar daddyk és a sugar babyk, ha még az elején tisztázunk két tévhitet:

 - A sugar-kapcsolatokban meghatározó a korkülönbség. 

Ez egyrészt ugyanazért nem igaz, mint amiért a Lolita-kapcsolatoknál sem: 10-15 év korkülönbséggel jól működhet egy párkapcsolat felnőttek között, ha viszont a fiatalabb fél még egy tapasztalatlan tizenéves iskolás, az egy teljesen más helyzetet eredményez, hiába ugyanúgy 10-15 év a korkülönbség. Andy Vajna és Timi kapcsolatában sem a 38 év korkülönbség a megdöbbentő. Ha egy 88 éves üzletember vett volna feleségül egy 50 éves nőt, senkit nem érdekelt volna az egész történet. A valóságban Andy hasonlóan nyugdíjaskorú volt a viszony kezdetén (65), Timi viszont jóval fiatalabb (27), így hiába ugyanúgy 38 év a korkülönbség, Timi fiatalsága mégis érdekessé teszi a kapcsolatot, hiszen egy huszonéves lány egész másképp mutat egy nyugdíjaskorú férfi mellett, mint egy ötvenéves nő.

Másrészt azért sem igaz, mert két huszonéves közt is kialakulhat sugar daddy - sugar baby viszony, el is érkeztünk a második tévhithez.

 - A sugar daddynek feltétlenül gazdagnak kell lennie.

Abszolút nem. Bőven elég annyi is, ha a szülei gazdagok! Neki lehet átlagos munkahelye, élhet hétköznapi életet: ha a szülei fizetnek neki lakást, autót, utazásokat, ruhákat, ékszereket, és ezekből a lány is részesülhet, akkor a kapcsolatnak nem feltétele az, hogy a sugar daddy önálló vagyonnal rendelkezzen. Egy sugar babynek teljesen mindegy, hogy közvetlenül a fiútól kapja meg ezeket, vagy a fiú csak egy eszköz, és az anyagi részét valójában a srác szülei állják. Hiába viccelődnek az interneten azzal, hogy Andy Vajnát ATM-nek nevezik, a hétköznapokban sokkal gyakoribb, hogy egy 25 év körüli srác szülei válnak ATM-mé, és a lány rajtuk keresztül vehet illetve tehet meg olyan dolgokat, amik korábban elképzelhetetlenek voltak számára.

Nem érdekes tehát a korkülönbség, nem érdekes a sugar daddy vagyona. Sőt, folytatom: nem meghatározó a lány testalkata, mellbősége, szépsége sem. Akkor mégis mi a lényege a sugar-kapcsolatoknak?

A sugar-kapcsolat attól lesz sugar, hogy

az egyik fél életszínvonala drasztikusan megváltozik a kapcsolat kezdete után, és ez a változás a másik fél - közvetlen, vagy közvetett - anyagi támogatásának köszönhető.

Az a fél, akit a változás érint, ki van szolgáltatva a másiknak, hiszen a kapcsolat mellett az őt érő változás is kizárólag a másiktól függ. Az a fél, akinek a változás köszönhető, uralja a kapcsolatot, kialakul egy alá-fölérendeltségi viszony. A sugar daddy soha nem lehet egyenrangú a sugar babyvel; ennek köszönhető, hogy olyan emberek számára, akik csak egyenrangú félként tudják elképzelni magukat egy kapcsolatban, ez a jelenség megfoghatatlan, értelmezhetetlen, nem tudják hova tenni. A sugar daddynek nagyon egyszerű a dolga: találnia kell egy olyan lányt, akinek megéri feladni az egyenrangúságát. Ez különösen akkor egyszerű, ha olyan fiatal lányok között keresgél, akiknek még nincs kiforrott személyisége, keresik önmagukat, így nincs is bennük egy határozott elképzelés arról, hogy milyen az, amikor önmagukért szeretik őket. A lényeget - hogy szeressék őket valahogy - a sugar daddy is meg tudja adni, ráadásul az élet-színvonalbeli ugrás még vonzóbbá tudja tenni a kapcsolatot, de erről majd egy kicsit lejjebb.

(A legnagyobb szépségápolási termék- és divatfogyasztók is azok a lányok, akiknek nincs önmaguk, nincsenek saját ötleteik, kifejezéseik. Gondoljunk bele: az ,,itt vagyok önmagam, itt vásárolok" Magyarország egyik legsikeresebb beauty-szlogenje, és lányok ezrei nyalják be minden egyes nap. Timi is pont egy ilyen beauty-termék, beauty nélkül - olyan lányoknak, akiknek valójában nem is a beautyra van szükségük, hanem az ezzel járó figyelemre, elismerésre, like-ra.)

A korkülönbséget tekintve nem jó példa, a kapcsolat közvetítésére és a változás szemléltetésére viszont tökéletes példa Andy Vajna és Palácsik Tímea kapcsolata, sőt, a célközönség szempontjából is érdekes. Itt ez a miskolci lány, akinek valahogy sikerült elvégeznie az egyetemet, de sehogy sem jutott egyről a kettőre, nem tudott önállóan a talpára állni, 25 évesen is csak a nagymamájához költözött fel Budapestre. Próbálkozott szépségversenyeken részt venni, de győzni sehol nem tudott, és hiába volt egy jó nevű cégnél marketing- és PR-munkatárs, hamar rájött, hogy önállóan, a saját munkájával nem válhatnak valóra az álmai. Még akkor, 25 évesen szerepelt az RTL Klub szépségversenyén, megismerkedett Damu Rolanddal, akivel viharos élettársi kapcsolatban éltek, innentől pedig már mindenki ismeri a történetet. Palácsik Tímea hasonló magamutogatással lett ismert, mint VV Aurelio, csak ő nem a farkát pörgeti az emberek arcába, hanem a slusszkulcsait. És pont ugyanannyira tehet arról az autóról, aminek a kulcsát pörgeti, mint amennyire Való Világos hősünk arról, hogy mi van a lába között. (Utóbbi legalább megnyerte a játékot!)

Kinek szól ez a műsor? Egy ismerősömmel beszélgettem erről néhány hónappal ezelőtt, és megkérdeztem, mit gondol, szerinte kik követik Vajna Timit az Instán. Azt feltételezte, hogy olyan fiúk, akik szeretnek pucér vagy bikinis képeket nézegetni, és tetszik nekik Timi. Korábban én is ezt feltételeztem, és óriásit tévedtünk mind a ketten.

Vajna Timit valójában a legkevésbé sem érdekli, mit gondolnak róla a fiúk. Egyáltalán nem. Megkockáztatom, hogy szinte bármi más jobban érdekli őt annál, hogy bejöjjön a fiúknak, vagy vágyakozzanak utána, és, bár hasonlóan gondolkodik a többi sugar baby is, ha megnézzük az ő Instagramját, nála ez egyértelműen látszik. Ennek az oldalnak akkor is lenne 221 ezer követője, ha csak lányoknak működne a Follow gomb. Vajna Timi Instája elsősorban az egyetemista lányok vágyaira épül. Azoknak az egyetemista lányoknak a vágyaira, akik pont ugyanígy kiábrándultak a felnőttkorból, mint annak idején Timi. Akik ájulásig tanulják magukat minden vizsgaidőszakban, elvégzik az egyetemet, elkezdenek dolgozni huszonévesen, de évek múltán is alig van valamijük, és felötlik bennük a kérdés - ez csak ennyi? Ezért kellett ennyit tanulnom? Ezért a nettó pár százezer forintért? Amiért ráadásul ennyit kell dolgoznom? Amellett, hogy dolgozni kell, kényszerhelyzetbe is kerülnek: vagy önálló életbe kezdenek, és felhagynak a világjáró körúttal, az iPhone-nal, a drága autóval, bulizással, fesztiválozással, sporttal, ruhák, cipők, táskák, ékszerek stb. vásárlásával, vagy pedig továbbra is a szüleikkel - Timi esetében nagyszülővel - élnek, hogy mindezt megtehessék. A kettő együtt nem megy, arra a fizetés kevés. Rájönnek, hogy a luxus életszínvonal továbbra is a szülőtől függ, eddig ők fizettek elő az iPhone-ra, eddig ők fizették be az utazásokat - miért ne függhetne mástól? Nem véletlen a daddy megnevezés - a férfi itt átveszi a szülő szerepét. Már nem nevel, már nem utasítgat, viszont ha ő nincs, a Dior parfüm és a Jimmy Choo cipő sincs.

Az előző bekezdés több százezer egyetemista vagy friss diplomás lányra igaz Magyarországon. Nekik szól ez az Instagram-oldal, belőlük akar kiváltani érzelmeket. Az, hogy vágyakozást, irigységet, dühöt, részletkérdés, de egy biztos: ha egy ilyen helyzetben lévő lány végignézi ezt az oldalt, a lelke mélyén, vagy kevésbé mélyen legalább egy pillanatra Vajna Timi akar lenni. Ezek a lányok már pontosan megtapasztalták, hogy havonta 3-400 ezer forintból Budapesten nem érezheted magad tévésztárnak, ennyiből még nem lesz olyan az Instád, amilyet a gimiben elképzeltél, sőt, még csak észre sem vesznek, ki sem lógsz a sorból. Kell még ehhez valami, vagyis valaki. Valaki, aki olyan helyzetekbe hoz, olyan helyekre visz, olyan társaságoknak mutat be, ahol különlegesnek érezheted magad, és figyelnek rád.

Vajna Timi is elsősorban figyelemre vágyott. A pénz csak eszköz, gondoljunk egy pillanatra bele: vajon mekkora szerepe van annak Timi boldogságában, hogy átéli azokat a pillanatokat, amiket átél, és mennyiben játszik szerepet az, hogy megmutatja? Mivel a pénz egy kézzelfogható dolog, sokkal inkább arra összpontosítunk hogy Andy Vajna egy pénzforrás Timi számára, de gondoljunk bele abba is, hogy mekkora figyelemforrás, és mekkora lájkforrás! Amikor azt mondjuk, mire menne Andy nélkül, akkor arra gondolunk először, hogy mire menne pénz nélkül, pedig ez a kisebb probléma. Az igazán nagy kérdés az, hogy mire menne ezeknek a lányoknak a figyelme, lájkjai nélkül? Nyilván egy ideig a szakításból élne, aztán több tévés szereplést vállalna, de ebben az esetben fontosabbá válna, hogy ezeknek a lányoknak a figyelmét fenntartsa, mint az, hogy az Andy mellett átélt életszínvonalon élhessen tovább. Ahhoz, hogy ezeknek a kapcsolatoknak a mélyére nézzünk, azt is látnunk kell, hogy nem csak a sugar daddy egy eszköz a pénzhez: a pénz is egy eszköz a többi lány figyelméhez, és a lájkjaikhoz. A végső cél sosem a gazdagság; hanem az, hogy minél több lány figyeljen fel a kitartott lányra, minél több lány lájkolását váltsa ki.

Az ő esetükben egyáltalán nem az számít kudarcnak, ha leribancozod, lekurvázod, vagy megalázod, hanem, ha a többi lány nem veszi őt észre. Gondolj bele, mennyire rossz érzés lenne neked, ha egy társaság előtt hangosan lekurváznának: a sugar baby ezt az érzést éli át minden egyes olyan lánnyal szemben, aki elmegy mellette az utcán, észre sem veszi, és rá sem néz.

Neki ez pont ugyanennyire rosszul esik. Viszont folyamatos Instagram-jelenléttel, drága autóval, utazásokkal, koktélozással, fesztiválozással, bulizással, látványos, csinos ruhákkal ezt ki lehet küszöbölni, és az átélt élmény valóban boldogsággal fogja eltölteni, de nem az élmény jellege miatt. A kapott figyelem miatt. A legtöbb 20-25 éves lány nem tud csak úgy elmenni amellett, hogy ez a nő az ő álmait éli át nap mint nap, az Instagramnak köszönhetően pedig Timinek azóta nem kellett megjelennie az egyetemen, hogy 2006-ban elvégezte, és a többi sugar babynek sem kell: bőven elég, ha megjelennek a telefonok képernyőjén. Timi boldogsága nem Andytől függ, hanem ettől a kétszázezer lánytól, akik az ő életét akarják élni, és vágyakoznak utána minden egyes nap. Ahogy a smink is mindig a többi nőnek szól, ezzel a kirakatélettel sincs másképp.

Mit gondol ezekről a figyelemhiányos nőkről a fiatal fiúk, férfiak többsége, ha esetleg odatéved Instázás közben? Általában közönségesnek gondolják, az első gondolatuk az, hogy de jó, hogy nem az én barátnőm! Akik tovább gondolkodnak ezen, azoknak eszébe jut az is, hogy vajon egy ilyen lány mennyire lehet féltékeny, birtokló, korlátozó, hiszen a függés sok esetben ezzel jár, és egyébként is tisztában van azzal, hogy nem tud semmi olyat adni egy férfinak, amit bármelyik másik lány ne tudna megadni. Ami Vajna Timit illeti, azt gondolom, sokat elárul, hogy egyetlen fiú ismerősöm sem kedveli őt a Facebookon, és azt ajánlom, csekkoljátok le ti is! Hasonló eredményt fogtok kapni. Összességében elmondható, hogy a fiatal fiúknak, férfiaknak általában nem tetszenek a sugar babyk, és többségében akkor sem szívesen mennének bele ilyen kapcsolatba, ha anyagilag ezt megengedhetnék maguknak, hiszen többre értékelik magukat egy eszköznél, egy pénztárcánál, vagy egy lájkautomatánál.

Visszatérve a lányokra, a sugar-jelenség is pont ugyanúgy kelt vágyat a fiatal lányokban, mint bármelyik beauty-termék: kétséget ébreszt bennük. Amíg a reklámok azt üzenik, hogy ha nem veszed meg, akkor ,,csúnya maradsz!" ,,kövér maradsz!", addig Vajna Timi azt üzeni: ,,te nem vagy elég jó ahhoz, hogy ezt megtehesd!" A szorongás itt is működik: Timi Instáját elnézve bármelyik lány úgy érezheti, hogy hozzá képest ő még a kis budapesti szemétdombján sem tud kiskakas lenni, nemhogy bármilyen luxuscikket vegyen. Ráadásul közben beszűkíti a látókört: a képeket elnézve megfeledkezünk mindenről, amit ebben a bejegyzésben leírok. Megfeledkezünk arról, hogy vajon hogyan kezelne bizonyos mindennapi élethelyzeteket? Vajon szokott a szobájában zenére táncolni? Szokott örülni annak, ha porszívózás közben az énekhangját elnyomja a porszívó? Hogyan kezel egy hivatali ügyintézést? Mennyire szövi át a hétköznapi életét a szerepe, és mennyire gátolja meg a szerepe abban, hogy más emberek előtt úgy viselkedjen, ahogy egyébként bármelyik másik lány is, természetesen? Mit tenne, ha egy hónapig nem tehetne közzé semmit Instagramon és Facebookon? Mi az, amit önállóan, enélkül a szerep nélkül tudna? Ezt pontosan tudjuk: a nagymamájánál lakni, egy marketingcég sokadrangú munkatársának lenni, illetve vesztesként szerepelni szépségversenyeken. Minden más siker, önbizalom, boldogság csak látszat, amit annak az ál-személyiségnek köszönhet, ami pont ugyanúgy működik, mint az ,,itt vagyok önmagam". Olcsó, közönséges, viszont rengeteg elkeseredett, önmagát kereső, de hercegnőnek nevelt fiatal lányt megfog.

Gondoljunk bele: ha Timi előadást tartana a Corvinuson vagy a BGE-n, akkor valószínű, hogy az erre érkező rengeteg lány be sem férne az előadóterembe. Nem azért övezné ekkora érdeklődés, mert ő Palácsik Tímea, a Sanoma Zrt. marketing-szakembere, hanem azért, mert ő Vajna Timi az Instagramról, és idejött hozzánk! ÚRISTEN, A VAJNA TIMI! Egy elérhetetlen, megfoghatatlan valami, egy jelenség, aki sosem túrja az orrát, sehol nem szőrösödik, sehol nem narancsbőrös, és egyetlen striája sincs! Ezeknek a lányoknak a fejében nincs elválasztva Palácsik Tímea, a nagymamájánál élő marketing-szakember, és Vajna Timi, az Instagram-celeb. Pedig nem utóbbi a megfoghatatlan - a kettő közti különbség a megfoghatatlan. Ez a különbség választja el az erre az előadásra bizonyára kilátogató lányokat is, és ez a különbség a sugar-kapcsolatok alapja. Egy új, látszat-személyiséget kapsz a különbség által, ami a korábbi, és a kapcsolatbeli életszínvonalad között van, viszont az Instagramra nem a különbség kerül ki, hanem a végeredmény. Ha pedig sokféleképpen, és elég gyakran osztod meg ezt a követőkkel, akkor a primitívebb réteg hajlamos megfeledkezni arról, miből lett a cserebogár, hiszen kialakul egy távolság a követő, és a követett között. Ez a mentális távolság eredményezi azt, hogy a fiúk jelentős része egyáltalán nem kívánja Vajna Tímeát a bikinis képek láttán. Egy kimozdulós, társasági életet élő fiúnak egyszerű dolga van találni egy könnyen kapható lányt, minek törje magát az ember ilyen Vajna Timikért, amikor ugyanazt megkaphatja mástól is, amit tőle kapna? Többet ő sem nyújtana, sőt.

A fentebb említett szorongás miatt a lányok azt gondolják, valamit jobban kellene csinálniuk ahhoz, hogy ők is így élhessenek. Szebbnek lenni, vékonyabbnak, okosabbnak, ügyesebbnek. Az igazság az, hogy ahhoz, hogy valakiből sugar baby legyen, egyetlen dolog kell. Be kell vállalnod azt, hogy a döntésedet követően alkalmatlanná válsz bármi másra. Nem kell szépnek lenned, nem kell vékonynak lenned, nem kell tudnod írni-olvasni: viszont meg kell barátkoznod a gondolattal, hogy innen nincs visszaút. Ez egy life-long döntés. Az első ingyen kapott iPhone-tól, az első kifizetett repülőúttól kezdve elindulsz a lejtőn, és egy életre alkalmatlanná válsz
  • egészséges párkapcsolatra,
  • bármilyen munkára,
  • a környezetedben lévő ingerek helyes értelmezésére,
  • és az anyaszerepre.
Válaszút elé kerülsz az anyagi jólét és a személyiséged, valóságérzeted között. Vagy egyik, vagy másik. Kétszázezer lány az előbbit választaná. Pontosan azért, mert annyira sokat nem veszítenének az utóbbiakkal, és nekik megéri.

A fentebb említett távolságot innentől kezdve mindvégig tartani kell. Nincs olyan, hogy ma nincs kedved. Ha nincs kedved, akkor is kötelező mosolyognod a kép kedvéért, hiszen az idióta követő a pénzt a boldogsággal azonosítja, neked pedig annyira jó érzés, hogy az idióta követő követ téged! Amellett, hogy nincs olyan, hogy nincs kedved, megszűnik az önállóságod is. Ha továbbra is azon az életszínvonalon szeretnél élni, és azt szeretnéd, hogy a lányok figyeljenek rád, akkor nincs olyan, hogy te a másik nélkül létezel, aki ezt biztosítja neked. Nincs olyan, hogy egyenrangú vagy; nincs olyan, hogy nyugodt vagy; nincs olyan, hogy önmagad vagy - cserébe kétszázezer lány azt gondolja, hogy önmagad vagy! Erre a személyiségtorzulásra tökéletes megoldás mind az alkohol, mind a kokain; ráadásul a társas magány érzetét, és a szeretethiányt is enyhíti, hiszen hosszútávon mindkettő szociopatává tesz. Az alkoholnak - fiatal korban - ehhez évtizedekre van szüksége, a kokainnak elég néhány év, és úgy zuhansz ki a társadalomból, mintha sosem tartoztál volna sehova, és mindig is ez az érzelmek nélküli ember lettél volna, aki kétszázezer lány vágyait testesíti meg minden egyes nap.

Az Instagramon utazásaikat, tárgyaikat népszerűsítő sugarbabyk elsősorban nem azért váltanak ki érzelmeket az emberekből, mert luxuskörülmények között élnek. Önmagában a Feleségek Luxuskivitelben című műsor sem lett volna érdekes. Ezek a műsorok azért érdekesek, mert a sugar baby folyamatos ellentmondásban tartja a követőit azzal a hazugsággal, hogy a kapcsolat szeretetre épül. 

Luxus Vivi egyetlen mondatban összefoglalja az egész sugar-jelenséget:

 a férjem nélkül is ugyanitt tartanék. 

Ez a meghatározó! Ez az a hazugság, amire a sugar babyk élete felépül. Az ebben való hit. Lehetetlen úgy leélni egy fél életet, hogy csak a követőidnek hazudsz. Hazudnod kell a barátaidnak, az ismerőseidnek, és elsősorban hazudnod kell magadnak. El kell hitetned saját magaddal, hogy ebből az életből pont ugyanannyi részt vállaltál, mint az, akinek (vagy akinek a szüleinek) köszönheted, különben nem lesz hiteles a kép, amit felteszel az Instára.




(Játszunk egyet!

Ez a lány 23-24 éves, felnőtt, egyetemista. Egy évvel ezelőtt még egy kollégiumi szobában élt, egy törött, olcsó telefonja volt, és akciós péksütikkel próbált jóllakni. Most egy új építésű lakásban lakik, újszerű edényekből, tele hűtőszekrényből főz nap mint nap, iPhone-ja van, nemsokára pedig Párizsba utazik. Hogyan csinálta?

a) Ötszörösére emelték a fizetését az alkalmi diákmunkán, ahol dolgozott.
b) Elhelyezkedett a szakmájában, hiszen nemsokára végez, így felfigyeltek rá, és állást ajánlottak neki, pályakezdőként pedig máris megteheti a fizetéséből.
c) Beauty-blogger lett, és megrohamozták a szépségápolási termékgyártók, főszponzorált lett.
d) Összejött egy fiúval, akinek a szülei tehetősek; és ő igazából csak úgy beköltözött hozzá, mást nem tett bele anyagilag.

A helyes megfejtést beküldők között kisorsolom a gondolataimat, illetve javasolhatnak egy-egy bejegyzésötletet a blogra!)

Palácsik Tímea 35 éves. A jövő már nem az övé: még lesz néhány jó éve, de a beauty már nem tart sokáig, hamarosan már az anti-aging termékeket forgalmazó cégek fogják megkeresni, hogy bátran közvetítse kétszázezer lánynak: ,,így vagyok önmagam!". A jövő a sok kis tini-Timié, a felvételizőké, az egyetemistáké, akik körbe akarják utazni a világot, drága autókkal közlekedni, és luxuslakásban élni. Megéri ezért kiszolgáltatva lenni, megéri függeni, megéri a tudat, hogy semmi olyat nem tudsz adni a másiknak, amit más lány ne tudna. Ezáltal megéri rendszeresen sírógörcsöt kapni a féltékenységtől, hányingerig, ájulásig stresszelni magad, megéri betegre fogyni ennek köszönhetően, és kávén, cigin, alkoholon, és ha valóban nagyban játszol, kokainon élni a hétköznapjaid. Hogy a szülei büszkék-e rá? Bizonyára, hiszen minden, ami nekik fontos, a többi lánynak (a szomszédoknak stb.) pedig látványos, az eközben biztosítva van.

(Előbb, vagy utóbb mindenki leesik a magas lóról. Ellenérvek nélkül pedig igencsak kilóg a lóláb.)

Timinek van egy húga, ráadásul Palácsik Lilla életéből jobb "fan"-fictiont lehetne írni, mint bárki máséból, akiről eddig olvastam. Adott egy szürke, unalmas iskoláslány, aki egy 160 ezres szegény kisvárosban tengeti mindennapjait. A nővére felköltözik a hatalmas Budapestre, és modellkarrierbe kezd. Lilla még általános iskolás, de nővére, Timi már az RTL Klub képernyőjén mutogatja magát, mint az egyik Királynő- és egyben Miss Hungary-jelölt. Hamar népszerűvé válna, de sajnos a maga köré gyűjtött társaságot gyorsan szétrobbantja a ballagás. Lilla középiskolába kerül, a többi lány pedig ekkor már rendszeresen találkozik az újságok címlapjain Timivel, aki egyébként kísértetiesen hasonlít húgára. Az idősebb "hasonmás" eközben az egyik legnépszerűbb országos sorozat, a Jóban Rosszban színészével jár, aki ráadásul a magánéletben agresszív és az alkoholizmusa ezt tovább fokozza. Lillából hamar Timi húga lesz, elveszti saját nevét, a leggyakoribb kérdés, amit hall, hogy tudsz valamit Timiről? Ahogy telnek a tanévek, mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy a szépségkirálynő-jelölt nővérke egy közönséges kurva, akit kényére-kedvére használhat a magyar elit, sportolókat, színészeket, üzletembereket beleértve. Végül egy nyugdíjaskorú férfi mellett köt ki, amivel Timi örökre bebetonozza magát a bulvárlapok címlapjára, Lilla pedig teljesen elveszti az önállóságát, már a tanárok is csak Timi húgaként tekintenek rá. Lilla végül elballag, az egyetemen viszont már tovaszállnak a beilleszkedési gondjai: ki ne akarna barátkozni egy olyan lánnyal, aki egy 100 millió forintos luxuslakásban él a barátjával a Rózsadombon, ráadásul rendszeresen látogatja Miamit, Las Vegast, és Bora Borát? Három-négy év luxuséletet követően Lilla már nem csak külsejét tekintve hasonlít nővérére, egy szégyellős, visszahúzódó lányból ugyanaz a szenvedélybeteg, kiégett, örömre, és bármilyen érzelmekre képtelen, önállótlan, függőségre hajlamos Instagram-celeb lett, akárcsak ő. (Elmehetnék fülszöveg-írónak, nem?)

Egy dolgot tartsatok észben: felnőttként minden olyan dolog, amiért nem te dolgozol meg, és mégis megkapod, roncsolja a személyiséget. Elnyomva tartja, gyerek-személyiségként tartja, nem engedi kibontakozni, nem engedi önállósulni, nem engedi szabadjára. Minden egyes ilyen dolog, amit anélkül kapsz, hogy megdolgoznál érte arra ösztönöz, hogy ne értékelj semmit, képtelenné válj átélni bizonyos élményeket, hiszen azok, onnantól, hogy csak úgy megkapod, már nem nyújtanak élményt. Egy idő után ez begyűrűzik a hétköznapjaidba, a vége pedig az, hogy a következő pohár piát, és a következő csíkot is csak addig tudod értékelni, amíg tart, egy perccel sem tovább.

Akarsz még Kulcsár Edina, Palácsik Lilla lenni? Akarsz még függni valakitől? Megéri? Az, hogy mi a tét, már elolvashattad. Az eredményt láthatod a telefonodon, illetve, ha magadba nézel.

A döntés a tied.



Ha van véleményed, bátran oszd meg hozzászólásként akár itt, akár a Felnőtt Szemmel Facebook-oldalán! Ha pedig kíváncsi vagy hasonló bejegyzésekre, nézz körül oldalt a címkék között, sok hasonló, érdekes olvasnivalót találsz rólam és a gondolataimról.

8 megjegyzés:

  1. Már itt is erről az idiótáról kell olvasnom?

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon jó írás volt. Sokminden eszembe jutott ezzel kalcsolatban de főleg az, hogy talan álszentségnek tűnik, de nem akarnek ilyen életet mint neki van. Szeretek en megdolgozni azert amiket megvehetek, es a legjobb, hogy nem kell függenem senkitől.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen megértem azt, hogy nem akarsz olyan életet, mint amilyen neki van. Saját munkánk gyümölcse a legédesebb. :)

      Törlés
  3. Egy olasz órám ment rá, de megérte :D viszont egy dologban nem teljesen értek egyet. Ha én most fognám magam és sugarbaby-nek állnék, akkor ez nem feltétlen egy örökre szóló döntés lenne szerintem. Mert hát ha nem egy politikushoz megyek, vagy egy közszereplőhöz, akkor ki fog arról tudni hogy én sugarbaby vagyok? És egyébként én is elmennék egy Vajna Timis előadásra, de nem azért mert akkora fan vagyok, hanem mert érdekelne, hogy egy ilyen nő mit tudna mondani és hát szokásomhoz híven kérdezősködnék :D

    A helyes megfejtés a "d" :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ejnye, órán olvasgatsz? :P

      Senki nem fog arról tudni, hogy sugarbaby voltál, viszont ki fog úgy veled összejönni később? Ezt számítsd bele! ;)

      A helyes válasz valóban a "d"! Miről írjak legközelebb?

      Törlés
    2. Húha, milyen megtisztelő :D én szívesen olvasnék olyan fiatalokról, akiknek zűrös a multja és családi háttere. Hogy ez hogy hat a jelenükre, a jövőjükre, mit tehetnének, ilyesmik. Érdekel, hogy te hogyan látod.

      PS: kisorsolt gondolatot nem kapok? :p :D

      Törlés
  4. Most látom a tvben, hogy meghalt Andy Vajna. Vélemény?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ez nem egy olyan dolog, amit véleményezni kell. Nyugodjon békében!

      Törlés

40 gondolat zárásként

Kedves olvasóim! Ez az utolsó bejegyzés, amit a blogon olvashattok, és az első, amivel szembetalálja magát, aki a zárás után idelátog...