2018. április 14., szombat

Miért nem lázadunk?

Fiatalok százezrei költöznek külföldre. A vidéki falvak, városok kiürülnek. Fél Győr és Szombathely a szomszéd országba járkál át dolgozni. Diplomás, szakmájukban kiváló emberek küzdenek a napi megélhetéssel: a lakhatással, az étkezéssel, az öltözködéssel, gyerekneveléssel, tengődnek, egyik hónapról a másikra. Nincs jövő, nincs létbiztonság, nincs gyakorlati lehetőség otthonteremtésre, családalapításra, csak elméleti. Nincs közbeszéd, bezárt az ország két legpatinásabb napilapja, az oktatás színvonala elmarad attól, amit a 2020-as évek majd megkívánnának, az emberek egyre kevésbé nyitottak a konstruktív vitára, és egyre hajlamosabbak gyűlölni egymást, vagy egymás arcába hazudni.

Mégsem lázad senki.


Tüntetés 2006 őszén, Budapesten. - Forrás: Reuters

Nem csak azért nem lázad senki, mert nekünk, magyaroknak Mohács kell. Nem csak azért, mert szeretünk szenvedni. Nem azért, mert ne lenne több millió ember, aki még itt van, és akinek már nagyon elege van.


Azért sincs lázadás, mert a fiatalok nem mernek azonosulni azzal az érzéssel, hogy nem tudnak megvenni egy kávéfőzőt.


Pontosabban, tudnak: egyedül, a szobájukban, de nyilvánosan semmi esetre sem mernek.

Átlagos Facebook-felhasználó vagyok. Tudjátok, mit látok magam körül? Azt, hogy 22 éves, diplomás lányok nem tudnak megvenni egy kávéfőzőt? Nem. Azt látom, hogy mindenki boldog, mindenki jól él, mindenki megtehet bármit, és mindenki tökéletesen elégedett az életével.

Azt látom, hogy a fiatalok egymást tapossák a Glamour-napokon. Hogy a plázák tömve vannak, hogy az emberek minden nap ruhákat, cipőket, táskákat, órákat, szépségápolási termékeket vásárolnak maguknak, és ezt meg is osztják velem. Hogy minden hétre van új outfit-poszt, hogy minden napra van új termékbemutató, hogy minden posztra jut egy-egy több ezer, vagy több tízezer forintos tárgy, csak úgy, mert miért ne.

Azt látom, hogy a fiatalok luxusmárkákat aggatnak magukra. Hogy harmincezer forintos cipőben járkálnak, hogy tízezer forintot adnak ki egy pólóért, egy sapkáért, hogy minden évben megveszik a háromszázezer forintos telefont. Hogy designer táskát hordanak ötven-százezer forintért, csak úgy, olyan természetesen, hogy épp csak le nem esik a karjukról.

Azt látom, hogy a fitnesztermek tömve vannak tízezer forintos bérletesekkel. Hogy egy valamire való fiatal szobájában ott pihennek a táplálékkiegészítők, havonta egy kotyogós kávéfőző áráért. Hogy az emberek megveszik a háromszázezer forintos Flabélost és tízezreket adnak csodaszerekért, amik majd lefogyasztják őt egyszer, egy másik univerzumban.

Azt látom, hogy sosem éltek meg ennyire jól szempilla-stylistok, műkörmösök, szoláriumok. Nincs időpont, mindenki a szoliból szelfizik, mindenki a körmét fotózza, mindenki a szempilláját rebegteti - aki pedig nem, az felnéz azokra, akik igen.

Azt látom, hogy tömve vannak a drága éttermek. Hogy mindenki megteheti, hogy rendszeresen étterembe járjon, rendszeresen étterembe vigye a barátnőjét, és jóllakassa fine dining kajával. Hogy kígyózó sorokban állnak a McDonaldsban, a Burger Kingben és a KFC-ben az emberek több ezer forinttal a kezükben, és nem kérik vissza az aprót.

Azt látom, hogy az emberek ezerkétszáz forintot adnak ki egy papírpoharas kávéért. Hogy az emberek kétezer forintot is hajlandóak fizetni egy hamburgerért, ha az kézműves. Hogy a boltok polcairól elfogytak a hatszoros áron eladott bio és vegán termékek. Hogy a hatszáz forintos bagel reggelire egy megszokott dolog.

Azt látom, hogy egy gombostűt nem lehet leejteni a belvárosi szórakozóhelyeken. Na, nem az akciósakon, hanem azokon, ahova turisták is járnak. Az emberek becsekkolnak az 1500 forintos italukkal, amit aztán tíz perc alatt megisznak.

Azt látom, hogy a fesztiválokra napokon, heteken belül elfogynak a százezer forintos bérletek, húszezer forintos napijegyek, és a résztvevők tízezreket költenek egyetlen nap alatt étkezésre, innivalóra, strandolásra, vagy, csak úgy.

Azt látom, hogy egy motivációs tréner tízezrekért tart előadást, amivel csarnokokat tölt meg, az emberek pedig ezt imádják.

Azt látom, hogy túljelentkezés van azokra az egyetemekre, ahol egy- vagy többmillió forintba kerül egy félév.

Azt látom, hogy családok százezreket költenek el cigire minden hónapban, és ugyanazzal a természetességgel veszik az 1200 forintos dobozokat, mint a 200 forintos szeletelt kenyeret.

Azt látom, hogy a hosszúhétvégéken mindenki wellness-szállodákból csekkol be, hogy az emberek tengerpartokon nyaralnak évente többször, hogy az utak tele vannak márkás terepjárókkal, hogy az emberek húszezer forintos művirágcsokorral lepik meg a barátnőjüket, hogy mindenki eljegyez, mindenki igent mond, mindenki házasodik, mindenki gyereket vállal, mindenki dicsekszik, hogy színházba, Operaházba és fancy helyekre jár!

Ezt látom, és ez egy hazugság!

Az emberek többsége valójában nem így él. A nyomortelepek utcáról utcára terjeszkednek, a lakótelepeken csendes éhezők viadala folyik, az emberek magukban szenvednek. A lázadás viszont azt jelentené: elismerem, kinyilvánítom hogy én ezeket nem tehetem meg. Elismerem, hogy én nem élhetek így. Elismerem, hogy én nemhogy iPhone-t, Sziget bérletet, Levi's pólót nem tudok megengedni magamnak, de még egy kávéfőzőt sem.

A tömeg azt üvölti minden nap a többieknek: én megtehetem! A lázadás pedig pont azt jelentené, hogy azt ordibáljuk: én nem tehetem meg! Azt jelentené, hogy nem vagyunk elégedettek, hogy nem engedhetünk meg magunknak ilyen életmódot. A lázadás azt jelentené, hogy az albérlet, a rezsi, a mindennapi étkezés is gondot okoz nekünk, és ezt az álláspontot dühvel, elszántsággal, akarattal képviseljük. A lázadás azt jelentené: nehézségeim vannak, és ezt nyilvánosan képviselem, a zászlómra tűzöm!

Ha nem azt akarná megmutatni a tömeg, hogy ő megteheti, ha nem azt akarnák megmutatni az emberek, hogy mennyire jól élnek, ha nem lenne százezer önjelölt fiatal életmód-tanácsadó, aki luxuséletet hazudik maga köré a szülei vagy a barátja pénzén, akkor lenne lázadás. Ha az lenne a kirakatba pakolva, hogy a képernyőn magukat lifestyle-gurunak beállító gyerekek szülei három-négy műszakban dolgoznak, szenvednek, hogy biztosítsák nekik a kirakatéletet, akkor lenne lázadás. Ha fontosabb lenne, hogy jól érezd magad, mint hogy úgy tűnjön, hogy jól érzed magad, akkor lenne lázadás. Ha a rászoruló rászorulónak tűnne, és nem a részletre vett telefonján szelfizne a tükörben, akkor lenne lázadás. Ha nem akarná mindenki ilyen kibaszott tökéletesnek feltüntetni az életét, és elhitetni az emberekkel, hogy jól él, akkor lenne lázadás. Ha a vajas kenyeret tennéd ki a fine dining étterem helyett, akkor lenne lázadás, de nem fogod, mert nem mered. 


A látszatélet mellé viszont látszatlázadás jár.


Nem akarok erőszakot, ahogy a szombati tüntetés szervezői sem. Azon érdemes elgondolkodni, hogy az áprilisi outfit- és tavaszi beautyposztok között miért vész el a süllyesztőben az, ha egy 22 éves, diplomás óvónő nem tud megvenni magának egy kávéfőzőt. És, hogy akik szintén nem tudják megvenni, miért maradnak csendben.

13 megjegyzés:

  1. Na végre Istenem végre! Végre valaki kimondta! Végre valaki látja a problémát! Minden egyes szavával egyet értek! 15 éves vagyok és már most tudom, hogy nekem itt nincs jövőm. Itt már nem lesz oktatás, egészségügy, nyugdíj, unio....semmi nem lesz! Csak diktatúra, semmi más!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a helyzet, hogy Lucával is ezért nem tudok egyetérteni, mint amiért veled. Igaza van abban, hogy nincsenek megfizetve a szakmák, igaza van abban, hogy a szegénység jellemzőbb, mint a jólét, de abban nincs igazatok, hogy ez elől külföldre kell menekülni.

      Főleg Luca húgának, főleg nektek. A tizenéveseknek. Ha leléptek, azzal csak a ti életetek változik meg, a miénk, akik itt maradunk, nem. Örülök, hogy azok, akik külföldre költöztek, jól élnek, de ettől itt még nem lesz a többieknek változás az oktatásban, nyugdíjrendszerben. Itt nem nektek kellene elköltözni, hanem azoknak, akik erről tehetnek. Ezért nem vagyok nagy híve a külföldre való költözködésnek. Tudom, hogy van egy ilyen folyamat, látom a mértékét, de nem tetszik, nem tartom jónak. Kicsit úgy érzem, kibújtok a felelősségvállalás alól.

      Mindenki felelős a változásért.

      Törlés
  2. Hidd el, hogy nekem se a legnagyobb vágyam külföldön élni, de mit lehet kezdeni azokkal az emberekkel, akik ezt nem látják be? Szívjunk miattuk mindannyian? Lehetne ellene tenni, de kevés az ember. Mindenkinek csak a szája nagy. Ahogy az apám mondaná, Magyarországon mindenki "fotel-forradalmár". Soha nem lesz változás, ha a nép nem lázad fel ez ellene a nyomorult diktatúra ellen. Egyszerűen képtelen vagyok felfogni, hogy vannak emberek, akiknek ez kell....szörnyű.

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Szerintem mostanában mindenkit nagyon érzékenyen érint a téma, és nagyon jó dolog, hogy te a véleményedet ebből a perspektívából osztottad meg. A te bejegyzésed az egyetlen, amiben eddig nem mocskolódásról, ujjal mutogatásról olvastam.
    Szóval köszönöm!

    Én abban hiszek, hogy a mostani fiataloknak nem kéne elhagyni az országot csak azért, mert most nem jött össze. Szerintem tanulnunk kell, és kemények küzdenünk, hogy majd ha felnövünk, akkor mi építsük tovább az országot. Most lehet, hogy nehéz, de nem kéne ennyitől megijedni, hanem csak azért is jobban küzdeni a jövőnkért. Nem értek egyet azokkal, akik a mostani helyzet miatt külföldön látják a jövőjüket, mert ott sincs kolbászból a kerítés. Ott is küzdeni, és harcolni kell, de ha már itthon se tudnak, akkor mit várnak egy másik országban?

    Heti negyven órát megéri az iskolában azért végigszenvedni, hogy majd a gyerekeimnek magyar legyen az anyanyelve,és Magyarországon érezzék otthon magukat.

    Ennyi dühöt még nem vittem bele hozzászólásba.

    További szép napot!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Nem tűntél kifejezetten dühösnek. :)
      Nem akartam mocskolódni, ujjal mutogatni. Én is annak a híve vagyok, hogy ahol a probléma van, ott kell tenni ellene, helyben. Azzal, ha egy másik országba költözik valaki, a saját problémáit megoldja, de az okokat, amik a költözéshez vezettek, nem. Megértem azt, akit vonz a több pénz, de ha mindenki kivándorol, itt senki nem fog több pénzt keresni, és lehetősége is kevesebb lesz rá.
      (Egyébként nem a kiköltözők ellen akarok szólni, de az nem feltétlen igaz, hogy más országban is küzdeni, harcolni kell. Az észak- és nyugat-európai országok igen bőkezűen osztogatják a segélyeket.)

      Törlés
  4. Halihó! Nos, őszinte leszek. A városunk körül minden egyes falu nyomornegyed. És tudod miért? Mert lusták az emberek. Szóval máshol nem tudom mi van, de ha az itteniek elmennének tüntetni meg forradalmárkodni, akkor csak nevetnék rajtuk, hogy erre bezzeg van eszük, de dolgozni nincs. És nem az van, hogy nincs munka, mert de, van. Ha mást nem, 20 kilométerrel arrébb, de nem mennek el. :D Szóval nem tudom, máshol az országba mi jellemző, de itt ez. Én ezért sem tudom megérteni a "szegényeket", mert ők legalábbis maguknak csinálják.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Tudom, ez is egy jelenség. "Ne kelljen dolgozni, de legyen pénz." Ehhez nem csak a lustaság, hanem az egó is hozzájárul: tudod, nehogy őt csak egy munkásnak lássák.
      Én viszont arról beszélek, hogy diplomások, szaktudással rendelkező emberek alig kapnak pénzt a munkájukért.

      Törlés
  5. De, ha mindenkinek mindenre van pénze miért kéne lázadni?

    VálaszTörlés
  6. A Facebook-posztod vezetett el ide, és nagyon örülök, hogy elolvashattam ezt a bejegyzésedet is. Mindenben igazat tudok adni neked. Elég, ha csak körülnézek... Az osztálytársaim minden nap úgy néznek ki, mint akik egy magazin címlapjáról sétáltak le. Műköröm, szolizott bőr, festett, vasalt vagy akármilyen fodrász-csinálta haj, fél kiló smink, kábé hetente kozmetikus. Hátam tudja, hány ezer forintos márkás táska. Naponta tucatnyi szál cigi. Minden hétvégén több tízezer forint a diszkóban piára és még fogalmam sincs, mire. Méregdrága, kegyetlenül erős parfüm. Márkás ruhák; minden nap öten veszik fel ugyanazt a feliratos pólót. Néha suli helyett is nyaralás a világ egy távoli pontján. A jogsi mellé már saját menő autó is - tizennyolc évesen. Hetente különféle koncertek, rendezvények. Nyáron fesztiválbérlet; Balaton Sound. Minden nap, minden szünetben kígyózik a sor a büfé előtt, és alig bírják el az összevásárolt melegszendvicset, teát, chipset, péksütit, joghurtot, rágót. A kávéautomatákat is minden szünetben megrohamozzák, annak ellenére, hogy az aprócska műanyag pohárnak az aljára is alig ad valamit a masina. Az, hogy mindegyiküknek folyamatosan van mobilnete, természetes, és egetrengető hisztit is levernek, ha napközben urambocsá elfogy, mert túl sokat nyomkodták az iPhone-t. Így hirtelen ennyi jutott eszembe.
    Vannak napok, amikor már meg vagyok győződve róla, hogy ez a normális, és velem meg a családommal van a gond, hogy nekünk ezek közül már egy is teljességgel elképzelhetetlen, nemhogy az összes egyszerre. De komolyan, én csak lesek ki a fejemből a sminket sosem látott arcommal, a sápadt bőrömmel, a természetes hajszínemmel, a lakkot évek óta nem látott, semmilyen körmömmel (mert igen, általánosban még volt egy korszakom, amikor mindenhonnan a körömlakkot láttam, és még befolyásolható is voltam, ezért összevásároltam pár ilyen szart én is, annak ellenére, hogy rühelltem felkenni, béna voltam hozzá és még a látványa sem tetszett igazán), a legolcsóbb parfümömmel, a kábé háromezer forintos iskolatáskámmal (ami hátizsák, nem ám az, amit ők a fél karjukra hajítva cipelnek egész nap) és anyám szendvicsével, amit már tizenkettedik éve minden hétköznap eszek. Utoljára kiskoromban engedtük meg magunknak a chipset, és péksütit is csak akkor eszek, amikor a barátnőm, aki meg már a péksütire unt rá, odaadja a szendvicsemért cserébe. Nekem mindig is az volt a nyaralás, hogy meglátogattuk a nagyszüleimet. Párszor jártam egy-egy délután erejéig a Balatonon, de ebben kábé ki is merült a nyaralásom.
    És ezzel mind nincs is semmi gond; nem vagyok én irigy, sőt, a fent felsorolt dolgok közül a legtöbb egyenesen taszít, nemhogy hiányozna. Csak néha kiábrándító ezt látni magam körül. Mintha ez lenne a természetes, és az egész országban csak én éreznék így.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ilyenkor abba szoktam belegondolni, hogy honnan van a szülőknek annyi pénze, hogy törleszteni tudják az iPhone-t, állni tudják a dizájner táskákat, a kozmetikumokat, a rendszeres szolit és a dobozos cigit nap mint nap? Önmagában a cigi 1200/doboz. A külföldi szállásról nem is beszélve, nézz körül a Bookingon. Vajon mivel foglalkoznak ezek a szülők?

      Ne aggódj, nem vagy egyedül. Mi kevésbé vagyunk feltűnőek, de ettől még nem érdemes rosszul érezni magad. Bárcsak nekem is leírta volna ezt valaki gimiben!

      Ami a megjelenést illeti, üdvözlet az egyformaság korából. :) (Orwell) Ja, és a 749 forintos Pepcos hátizsákomon nem teszel túl! :D

      Törlés
    2. Ez nekem is rejtély. Az oké, hogy innen, Mosonmagyaróvárról szinte mindenki Ausztriába jár ki dolgozni, mert azzal tízszer többet keres, de számomra még így is elképzelhetetlen, hogy mindehhez mekkora tetemes összeget kell előteremteni.

      Orwell zseni és látnok volt, nagyon szeretem. Aztabüdös, az már valami! :DD

      Törlés
  7. Már meguntam a folyamatosan panaszkodó nagyszüleimet (lelkivilágukról röviden: az aktuális kormány mindig rohadjon ketté, miniszterelnök urunk antiszemita diktátor akar lenni, az egész világon itt a legrosszabb, és azért nincs semmi felkelés, mert mindenki fél), és elmeséltem nekik röviden ennek és a "Mi lett volna, ha eggyel arrébb születsz?" (vagy mi a címe) cikkednek a tartalmát. Persze nagyapám először lehülyézett, meg mondta, hogy biztos valami kormánypárti kamuoldalról szedtem. Ezért megmutattam neki a másik cikket. Nagyapám arcát látni kellett volna: mivel nem tudott visszavágni, ezért perceig bámult rám ledöbbenve, majd folytatta ott, ahol abbahagyta ��



    Am az 1984-et olvastam, jó könyv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekik mindig itt lesz a legrosszabb, bármit mondasz. Ukrajnában, Szerbiában lényegesen rosszabb élni, de ha ezt elismernék, akkor nem lehetne elég hangosan önsajnálni.

      Törlés

40 gondolat zárásként

Kedves olvasóim! Ez az utolsó bejegyzés, amit a blogon olvashattok, és az első, amivel szembetalálja magát, aki a zárás után idelátog...