2018. augusztus 24., péntek

A 25 legalávalóbb magyar Facebook-oldal


A kis herceg arra emlékeztet, hogy felelős vagy a rózsádért, én pedig arra szeretnélek emlékeztetni, hogy felelős vagy a lájkodért. Két okból is felelős vagy azért, hogy értelmezd, amit lájkolsz. Az egyik, hogy mások is látják: az összes ismerősöd hírfolyamában meg fog jelenni, hogy te kedveled az adott oldalt. Vajon milyen képet fog ez festeni rólad? Vajon mennyien gondolnak bele ebbe, mielőtt megnyomják a gombot?




A másik, szerintem fontosabb ok, hogy az oldalak, amiket követsz, meg fognak jelenni a hírfolyamodban, és befolyásolni fognak téged. Akkor is, ha te erős vagy, akkor is, ha téged már megedzett az élet és neked már bármi jöhet, ezek a Facebook-oldalak akarva-akaratlanul befolyással vannak a gondolkodásodra. Ha nem tudsz szabadulni bizonyos gondolkodási mintáktól, és nem érted, miért követed el rendre ugyanazokat a hibás lépéseket az életedben, az könnyen visszavezethető arra, hogy primitív Facebook-oldalak olvasásával töltöd a napjaid egy jelentős részét.


A legtöbben függünk a Facebooktól, és már rég lekéstünk arról, hogy mi használjuk az oldalt - az oldal használ minket. Ez önmagában még nem végzetes probléma; viszont ha eddig nem tetted, akkor itt az ideje meghatározni, hogy mire használjon téged a csodás Zuckerberg-művek. Az alábbi huszonöt oldal bemutatásával a lájkod megszelídítésében szeretnék segíteni, és bízom benne, hogy sikerül változtatnom egy hangyányit az olvasóim facebookozási szokásain.

A lista olvasása könnyen okozhat depresszív tüneteket és elzárkózást az emberektől. Ha eddig alábecsülted az emberi hülyeséget, akkor szedd össze az összes fantáziádat, és készülj fel a legrosszabbra! Sokan azt sem tudjuk elképzelni, hogy a Telejósdába, vagy az Ezo TV műsorába élő emberek telefonálnak be - ehhez képest a Rontáslevétel és átoklevétel nevű oldalt több mint 61 ezren lájkolják. Egy városnyi ember mászkál kicsiny országunkban, aki hithűen várja a pénzenergiát, bekarikázza a tízmilliószoros napot, és lelkesen dörgöli a fájós gerincét a tévéképernyőhöz, amíg a látó azt nem mondja: elég.


Elég? Ugyan már, ez még fel sem került a listára! Mire az aljára értek, meg fogjátok érteni, hogy miért.



25. A telefonom mellett alszom.<3

(155 ezer kedvelés)
  • Melyik kávéscsésze illik hozzád?-teszt
  • 20 perc alatt elkészíthető torták
  • Manikűr tippek
  • Horoszkóp és egyéb asztro-bullshit
  • Ócska jelölgetős képek...
...és ezek mellett azt is megtudtam, hogy káros ventilátorral aludni. Ez az oldal egyébként a maisztorik.com nevű filozófiai magazin futtató oldala, itt osztják meg az olyan cikkeiket, mint például: tegyél krétát a szekrénybe, és nem hiszed el, mi történik két nap múlva, vagy hogy a gazdag lány kikosarazta a fiút, mert túl szegény volt...

Légyszi, engem ne kosarazzatok ki, van még huszonnégy ennél borzalmasabb oldal! És a krétát se felejtsétek a szekrényben!



24. Idézetek ;]

(149 ezer kedvelés)

A telefon mellett alvós oldalhoz hasonlóan ez az idézetes oldal is a maisztorik.com cikkeivel halássza a nyitott és kíváncsi embereket.

Ha eddig nem tudod, miért kosarazta ki a gazdag lány a szegény legényt, vagy olyan esetleg régimódi vagy, hogy a krétát még mindig az írószereknél tartod, itt egy újabb lehetőség, hogy a szekrénybe tedd.



23. Szeretlek és szeretni is foglak amíg csak élek

(236 ezer kedvelés)

Ne szidd, úgyis szereted - csap arcul az első pofon az oldalra kattintva, de itt nem állok meg, ennél erősebb a kíváncsiságom!

Ez az oldal inkább egy jól megtöltött tumblira hajaz, sehol egy horoszkóp, vagy öt perces személyiségteszt. Life goalok, ezerszer elhasznált pillanatképek, helyesírást nem ismerő hozzászólók és indokolatlanul sok sírva nevetős emoji jellemzi az oldal hangulatát.

Meg egy kis társfüggőség, némi kizsákmányolással.




22. Akit szeretsz, arra nem haragudhatsz sokáig

(26 ezer kedvelés)

Először is, mi ez a cím? Arra haragszom, akire akarok, nekem ne mondja meg egy csövesbánat Facebook-oldal, hogy kire meddig haragudjak!


Természetesen nem ítélkeztem anélkül, hogy jártam volna az oldalon. Első ránézésre nagyon átfogónak tűnik, van itt motiváció, inspiráció, ezotéria, fájdalmasan primitív életbölcsességek, olcsó önigazolások, és tengermély idézetek, amiket aztán lehet a profilkép mellé másolni. Ha gyakrabban posztolna ez az oldal, biztosan nem rekedt volna meg 26 ezer követőnél, a tömeg imádja az ilyesmit.



21. Happy Fox

(98 ezer kedvelés)

Amikor megláttam az úgy hiányzol, mint kínai piacról a számlatömb hasonlat mellett a 416 megosztást, azonnal tudtam, hogy ennek az oldalnak helyet kell kapnia a listán. A Happy Fox a saját vicces weboldalát futtatja, pontpontpont-végű bullshit-cikkből ide kattintva sem szenvedünk hiányt.

Az én humoromról megoszlik az emberek véleménye: van, aki szerint nincs; van, aki szerint van, de borzalmas, és vannak, akik ugyanezt mondják, csak más hangsúllyal. Mindenesetre a Happy Fox nem lépte át az ingerküszöbömet, például a Nonsense Animal Images sokkal gyakrabban tud megnevettetni.



20. Hihetetlen történetek

(270 ezer kedvelés)

Elsőre valami hardcore ezotériára és elvált negyvenes asszonyokra számítottam a hozzászólásoknál, de egészen meglepett, amit láttam helyettük:
  • cumiért veszekedő babák,
  • brit tudósok-jellegű áltudományos cikkek,
  • polgárpukkasztás,
  • horoszkóp és egyéb asztro-agyfasz,
  • és természetesen bölcsességek, receptek minden mennyiségben.
A cikkeket több különféle oldalról osztják meg, a nevük sokatmondó. Például a lilapuli.info nem lóg ki a sorból.




19. Tetszik Lájk

(272 ezer kedvelés)

Szintet léptünk! Bár az eddigi oldalak címei között találhattunk hangzatos hülyeségeket, azok legalább nyelvtanilag értelmezhetőek voltak. A Tetszik Lájk előtt viszont értetlenül álltam, amikor a földgolyóból kinövő fát ábrázoló profilképre kattintottam.

A 272 ezer lájkolót nem a szél fújta össze! Ez az oldal követi a mai trendeket, már Messenger-storyval is bombázzák a követők elméjét. A legfrissebb eresztésből megtudhatjuk, hogy nem a nő öregszik, hanem a férfi látása romlik. Mielőtt az olvasó teljesen a kezébe temetné az arcát, lejjebb görget, és a következő kép fogadja: 


Később arra is óva intenek minket, hogy nehogy megváltozzunk bárki kedvéért, inkább várjunk arra, aki elfogad minket úgy, ahogy vagyunk. Öt perc elmebaj után azt kell mondanom, hogy a Tetszik Lájk (jelentsen ez bármit) az önigazolást kereső nők egyik legerősebb fellegvára, ahol napjában többször is találhatnak valami mézesmázos, önáltató hülyeséget.



18. Tudatos életmód

(260 ezer kedvelés)

Az agyalás tönkretesz - olvasom az első lépést a tudatos életmód felé Szikszay Csabától. Sosem gondoltam volna, hogy valaha ekkora badassnek érzem majd magam azért, mert mindent túlagyalok! Egy igazi lázadó vagyok!

A következő kép aztán egy kicsit jobban megborít: ha vétkeztek ellened a szüleid, akkor ne megbocsáss, hanem ismerd el őket... mert az élet ajándékát kaptad tőlük. Wow, máris hálás lettem! Életműdíjat ne adjak nekik esetleg?

Az alatta lévő két kép közül az egyiken a tanácsok egy fától szöveg szerepel, a másikon pedig az ezerszer elcsépelt siker-jéghegy ábra. Ha a tudatos életmód azt eredményezi, hogy ennyire hülye legyek, akkor köszönöm, de inkább maradok tudatlan. Mindenesetre megírhatná valaki, hogy miért hasznos ez az oldal - mármint, nem Szikszay Csabának, hanem a követőinek.




17. Pozitív gondolatok

(301 ezer kedvelés)

A tudatos után egy pozitív oldallal dobjuk be magunkat a 300 ezres álomhatár fölé. Ez az oldal már rögtön legfölül emlékeztet arra, hogy egy csoda vagyok, aztán azt próbálja meg beadni, hogy kutatók megtalálták a lehetőséget az öregedés megállítására. Egy ilyen csodás embert miért kínoznak ilyen alávaló cikkekkel?

Nem sokkal lejjebb megnyílhat számunkra a pénzügyi bőségkapu, alatta pedig negyvenes anyukák hálálkodnak kommentben. (Vajon nekik megnyílt?) Nagyon szívesen folytatnám még a jellemzést, de a 8 jel, hogy az őrangyalod beavatkozik az életedbe-cikknél a maradék türelmem is elfogyott.



16. Tudnodkell

(351 ezer kedvelés)

Az ember szíve bármikor összetörhet, függetlenül attól, hogy hány éves. Ne már, komolyan?! Pedig már alig vártam a 25. születésnapomat, azt hittem, onnantól már törhetetlen lesz!

Mindent beletett a tálba, elkeverte és a sütőbe tette. Isteni finom túrós süti lett belőle - erre a cikkre már majdnem rákattintottam! Mi az, hogy mindent beletett? Az uborkát, a ketchupot, a turmixgépet, a kapucnis pulcsiját, vagy az edzőcipőjét csak nem tette bele!

Aki nem osztja meg ezt a képet, az balszerencsés lesz ebben az évben. Nem kamu! Oké, oké, megyek már, ennyire gyorsan nem kell elüldözni!



15. Pıиκ Ŧloωєя . :$

(288 ezer kedvelés)

A klasszikus Pink Flower kihagyhatatlan a legalávalóbb Facebook-oldalak listájáról. Messenger-történet itt is van: sajnos @A-nak vennie kell egy Vans cipőt, ha tíz percen belül nem válaszol valakinek a hozzászólására. (Mit szóljon ehhez szegény 'A' a Pretty Little Liarsből? Még meg se jelölték, máris indulhat a cipőboltba...)

Egy másodpercig átfut rajtam a sokk, hiszen egy képről megtudhatom, hogy a lány, akivel utoljára beszéltünk Messengeren, terhes. De még le sem feküdtünk, akkor vajon hogyan?

Találhatunk sok Kasza Tibi videót is ezen az oldalon. Alatta a sok menő lány jelölgeti egymást, hogy jujjci, ez nagyon te! :3 <333, a bff-ek pedig örök kommenthűséget fogadnak egymásnak ország-világ szeme láttára. Kezd elönteni az a nosztalgia, amikor kiközösítettek a gimiben, szóval lépjünk tovább a következőre.



14. Bővebben

(348 ezer kedvelés)

A Bővebbennel sem járunk sokkal jobban, mint a rózsaszín virággal. Ez az oldal annyival összetettebb, hogy megcsodálhatjuk VV Éva bikinis testét és valami botrányos videót Majkáról, szóval itt már a bulvárt sem ússzuk meg.

Hajat kellene mosnom, de még nem vagyok lelkileg felkészülve rá. Ehhez hasonló képek mellett a Bővebben arra is emlékeztet minket, hogy a követőtábor lányai mit tartanak a legfontosabbnak bennünk, fiúkban.

Az kellett volna még, hogy kéretlenül lefotózzon! Lenne egy törött telefonja...



Amúgy csak én hiányolom a jól érezted magad?-kérdést? Vagy az tökmindegy, hogy a bff-ed jól érezte-e magát a sráccal?

Fun fact, hogy a Bővebben és a Pink Flower ihlette a Ti akasztottatok már ki tanárt? című írásomat. Egy könyvet lehetne írni arról, hogy az ilyen oldalak hogyan tartják alacsonyan a fiatal lányok igényeit, és hogyan egyszerűsítik le a hozzáállásukat az élethez, hétköznapi helyzetekhez.



13. Szeretlek a legszebb szó

(664 ezer kedvelés)

Magyarország második vezető bulvároldala több szempontból is tanulságos. Az erdekescikkek.comot és a tudnivalok.eu-t futtató Facebook-oldalon évekig kísérletezett arányban keveredik a bulvár, a bullshit és a polgárpukkasztás. Ijesztően sok a helyesen írni képtelen, agresszív hozzászóló, mélyebbre ásva pedig azt is megérthetjük, miért ennyire sikeresek a gyűlöletre épülő politikai kampányok.

Különben is, felejtsük már el egy életre ezt a szeretleket! A szeretlek szóra azok vannak rászorulva, akik képtelenek bármi más módon kifejezni a(z ál)szeretetüket.
  • Fontos vagy nekem!
  • Aggódom érted.
  • Biztosan eltetted ezt vagy azt a dolgot indulás előtt?
  • Szeretnéd, hogy érted menjek?
  • Bármikor felébreszthetsz.
  • Erre a programra nem megyek el, mert inkább veled szeretnék lenni.
  • Megoldom, hogy előbb találkozzunk!
  • Hogy lenne neked a legjobb?
  • Nagyon örülök, hogy itt vagy!
  • Szívesen meghallgatlak, ha szeretnél beszélni róla.
  • Alig várom, hogy megint közösen csináljunk valamit!
  • Amikor nem voltál itt arra gondoltam, vajon te mit mondhatnál, ha itt lennél.

Tessék, ha mindenképp ragaszkodunk a szóbeli bizonygatáshoz, itt van tizenkét remek példa, nagyjából öt percet kellett rajtuk gondolkodnom. A szeretlek szó önmagában kb. annyit jelent: lájkollak. Egy unott gombnyomást, szimpátiát, legfeljebb egyetértést. Én sokkal inkább hiszek az éjszakai felébredésekben-betakargatásokban, apró figyelmességekben, lelkes tekintetekben, olyan dolgokban, amiken érződik az ösztönösség, és olyan helyzetekben, amiket nem lehet, vagy nagyon nehéz megjátszani. Persze, ez én vagyok, biztos sokan vannak, akik beérik egy odavetett szeretlekkel.

Az oldalnak a címétől eltekintve egyébként semmi köze a szeretlek szóhoz, de gondoltam, megragadom az alkalmat egy kis kitérőre.



12. Mindenegyben blog

(739 ezer kedvelés)

A második vezető bullshit-oldal után rögtön itt az első! Beléptünk a lista első felébe, mélyedjünk el a mocsárban!

A 25-45 közötti, bulvárra éhes nők Bibliája nem bízza a véletlenre a lájkvadászatot: ha kell, csecsemők halálát és Alzheimer-kóros nénik történetét is megosztja a több reakció érdekében. A horoszkóp alá görgetve megtudhatjuk, hogy Ferenc pápa a nácikhoz hasonlította a magyarokat, aki pedig nagyon kitartó, az két legyet üthet egy csapásra! Elolvashatjuk, hogy Berki Krisztián hogyan ünnepelte meg a Dózsa György úti kettős gyilkos születésnapját, illetve, hogy Tóth Vera mit üzent Curtisnek.

Azt gondoljuk, hogy a Mindenegyben blog tökéletesen ráérzett a primitív emberek érzelemvezérelt viselkedésére, amikor lájkokat gyűjt maga köré? Nem, a tökéletest eggyel lejjebb találjuk.



11. Kasza Tibor

(1 millió 35 ezer kedvelés)

Lájkolja a saját bejegyzéseit, és a tömeg nem veszi észre a kifinomult módszereit a lájkgyűjtés mögött - ki az? Persze, hogy Kasza Tibor! A saját híroldala, a twn.hu a Facebook-oldal sikeres felfuttatása után indult be, és hasonlóan magasröptű témákat dolgoz fel, mint a listán szereplő többi oldal. Kasza Tibor oldalán a jelölgetős képek igazi szellemi oázist képeznek a cikkek között, ugyanis ezek alá csak egymás nevét írják a hozzászólók, míg a cikkeknél kibontakozik a milliós tömeget átszövő tömény ostobaság. 

Ha milliókat szeretnél megszólítani, hass az emberek érzelmeire, soha ne vitázz, és mindig tartsd a beszélgetést a felszínen! Tudják ezt a politikusok, és tudja jól Kasza Tibor is. Ahhoz, hogy a megfelelő politikusok irányítsák az országot, hogy a megfelelő tévéműsort nézzék az emberek, és hogy a megfelelő emberek érjenek el milliós népszerűséget, nem a politikusoknak, a tévéműsoroknak, vagy a sztároknak kell megváltozniuk, hanem az embereknek. A politikus, a tévéműsor készítője, Hiro, Lil G, Nemazalány vagy akár Kasza Tibor nem hibáztatható: ők csak azt teszik, amire a legtöbb ember vágyik. Ha Kasza Tibor hirtelen az én bejegyzéseimet kezdené el megosztani, a követők fokozatosan érdektelenné válnának, megunnák, és keresnének maguknak egy másik semmitmondó oldalt, amit követhetnek.



10. SZÁZ EL NEM MONDOTT SZÓ

(185 ezer kedvelés)

A top tízet rögtön egy kiabálással indítjuk. Mármint, nem én kiabálok, hanem az oldal! A SZÁZ EL NEM MONDOTT SZÓ - a Mindenegyben bloghoz hasonlóan - a borzalmas kapcsolatban tengődő, unatkozó, mindig mindent megosztó 25-45 közti nők gyűjtőhelye, akik nem értik, miért veri őket az élet, és imádják magukat sajnáltatni. 

Ez az oldal a beszélő nevű fontoshirek.info, erdekesdolgok.info és jotemak.club oldalakat népszerűsíti, ahonnan Coco Chanel idézetektől kezdve a szalonna jótékony hatásaiig különféle informatív tartalmak özönlenek ránk szinte minden órában. 

Mindent beletett a tálba, elkeverte és a sütőbe tette. Jaj, ne, már megint? Másodjára már vártam valami csavart a történetben, szalmonella, leégett lakás, vagy ilyesmi, de megint isteni finom túrós süti lett belőle. Szinte hihetetlen!



9. Oravecz Nóra

(156 ezer kedvelés)

Oravecz Nóra self-brandje semmiben nem különbözik Molnár Krisztián bebaszós live-jától: közismert, olcsó, egyedi, értelmetlen, elsősorban felnőttek teszik ki a követőket és ha sokáig nézed, elhányod magad tőle. A gond az, hogy az emberek azt gondolják, van bármiféle különbség a kettő között.

Oravecz Nóra és Molnár Krisztián tevékenysége egy tőről fakad, egy jelenség két oldaláról van szó. Az egyik oldalon az önértékelés nélküli lányokat zsákmányolják ki, miközben azzal áltatják őket, hogy inspirálódnak - a másik oldalon pedig önértékelés nélküli fiúk nyerhetnek önigazolást, miközben azzal áltatják őket, hogy szórakoznak. Az egyik a Cosmopolitanon felnőtt lányokat áltatja mézesmázos marketingszövegekkel, a másik pedig a pornón és dobozos Arany Ászokon felnőtt fiúkat áltatja azzal, hogy van náluk is lejjebb. Mindkettőt kényelmes nézni, és mindkettő követésének ugyanaz az eredménye: az adott pillanatban jól érzed magad tőle, a következő száz pillanatban pedig nem érted, miért van hiányérzeted.



8. Lakatos Levente

(155 ezer kedvelés)

Naiv, tudatlan polgárként azt gondoltam, hogy ez az ember egy író. Ennek ellenére Lakatos Levente Facebook-oldalát pörgetve minden, amivel szembetaláltam magam, az egy hátrafordított snapback sapka, egy Apple MacBook, önajnározás, félpucér képek, kiskutyák, Instagram-promózás, erőltetett távolbanézős tekintet, illetve autó- és üdítőreklám. Biztosan így kell megnyilvánulnia egy írónak? Ez az etalon? Esetleg Lakatos Leventében túlteng a küldetéstudat, hogy azzal a százezres réteggel is megszerettesse a new adult könyvek olvasását, akik nem látnak tovább egy férfi két szép szeménél, meg a kiskutyájánál?

Régóta dörzsölöm a tenyeremet, hogy egyszer olvashassak egy tanulmány hosszúságú blogbejegyzést a Lakatos Levente-könyvek hatásairól a fiatal lányok érzelemvilágára. Szóval, kedves ismeretlen könyves blogger, ha ezt olvasod, csapj le az ötletre! Egy lájkolód már biztosan lesz.

Ugyanitt nagyon szívesen vitatkoznék megszállott Lakatos Levente-rajongókkal arról, hogy miért kártékonyak ezek az instás/facebookos megnyilvánulások, mi a viszonya a marketingnek a könyvkiadáshoz és milyen mértékű rombolást végez a giccs és az elérhetetlen ideál egy kibontakozó, fiatal lány lelki fejlődésében. A művész úr egyetlen könyvét sem olvastam, szóval előnyben vagytok, hajrá! Tudjátok, hogy engem meg lehet győzni érvekkel, lehet, hogy a végén én leszek a legnagyobb Lakatos-fan.



7. Dunaparti Napóleon

(156 ezer kedvelés)

Túl vagyunk tizennyolc oldalon, de a sűrűje még csak most jön! A Dunaparti Napóleon oldalra kattintva azonnal mellbe rúg a borítókép: úgy döntöttem, hogy boldog leszek, mert az egészséges. Az aluliskolázott, érzelmi és funkcionális analfabéta nőket megcélzó oldal sokkoló mértékben okádja ránk a közhelyeket, az önigazolást, az erős vagyok-mantrát és VV Veronika teljes átalakulását, képekkel. 

A Dunaparti Napóleon minden nőt szeretettel vár, aki számára nehéznek bizonyult az érettségi és/vagy úgy érzi, őt már megedzette az élet, sok mindenen keresztülment, és szeretné egy kis buksi simivel ellensúlyozni a kisebbségi érzetét, vagy a kezdetleges problémamegoldó-készségét.



6. Drog

(68 ezer kedvelés)

Ha még egy lépést teszünk a gödör alja felé, ugyanott érezhetjük magunkat, mint az előbb: a Drog és a Dunaparti Napóleon ugyanazt a réteget szólítja meg. A Drog viszont követők ezreit állította maga mellé az utóbbi néhány hétben, és ez a kép arra enged következtetni, hogy a közeljövőben is robbanásszerű népszerűség-növekedés előtt áll:


Amint a vízjelből is kiderül, a két oldal szorosan köthető egymáshoz, a showt viszont egyre inkább a Drog viszi el, és a napról-napra élő, primitív nők felszínen hánykolódó érzelmeit is egyre inkább ez az oldal szolgálja ki. Nem lepne meg, ha a Drog mögött is nemsokára százezres követőtábor gyűlne össze.



5. Győztes alkat

(105 ezer kedvelés)

Aki régebb óta olvas, az tudja, miért szoktam ezt kérni: kattintsunk a Győztes alkat nevű oldalra, és nézzük meg, milyen ismerősök kedvelik ezt az oldalt! Van közöttük olyan, akit úgy ismersz, mint győztes alkat? Vagy olyanok vannak közöttük, akiknek a lelkét könnyen jól lehet lakatni olcsó élethazugságokkal, de amúgy képtelenek megelégedni önmagukkal, mindig vékonyabbak akarnak lenni és pénzhez kötik a boldogságot? Mit jelent győztes alkatnak lenni? Megfogalmaztátok már magatokban ezt a kérdést, vagy hagyjátok, hogy egy ilyen oldal döntse el helyettetek? 

Az oldal többek között azért került az ötödik helyre, mert ehhez már tartozik webshop is. Az emberek vehetnek győztes alkatos törölközőt, trikót, kulcstartót, és az oldal adminjának könyve is megjelenik nemsokára - itt már nem csak a követő gondolatai, de a pénztárcája is veszélybe került.

A gép forog, az alkotó pihen, Madách pedig valószínűleg facepalmozna egyet, ha látná, mennyire tragikus a 21. századi tömegember sorsa.



4. Szabó Péter / Motiváció Minden Napra csoport

(344 ezer kedvelés / 204 ezer tag)

Brian Tracy magyarországi helytartójának mindig sikerül elkeserítenie. Azért különös ez az elkeseredettség, mert Szabó Péternek sikerült a tanult, diplomás réteget is magáévá tennie, azokat, akiknek éppen kritizálnia kellene a tevékenységét, és azokat, akiktől első ránézésre többet várnánk, mint motivációs oldalak követését.

Az oldalhoz egy csoport is tartozik. A Motiváció Minden Napra csoportban azonnal megcsodálhatjuk Szabó Péter mezítelen felsőtestét egy hat hónapos, illetve egy friss fotón. A nap mint nap fogyásról álmodozó, de amúgy péksütit, jégkrémet és üdítőket két pofára magukba döntő nők pedig elalélnak a komment szekcióban, mintha csak egy jól sikerült Áttörés-előadáson lennének.

A boldogsághajkurászásról, a pozitív gondolkodásról, a motivációról és hasonlókról itt fejtettem ki bővebben a véleményemet.



3. Női önbizalomedző - Marozsák Szabolcs

(200 ezer kedvelés)

Kedves lányok, üdvözöllek titeket a dobogón! Bemutatom nektek a bronzérmest, Marozsák Szabolcsot, aki a 21. század legjövedelmezőbb és legbiztosabb lábakon álló iparágába fektetett be. 

Olaj? Arany? Tőzsde? Fegyverek? Ó, dehogy!

Önbizalom nélküli lányok.

Ennél garantáltabb befektetés a világon nincs, hiszen a legtöbb lány önbizalma tartósan gyenge. A média és a marketingeszközök hatására elégedetlenné válnak a külsejükkel, rosszul érzik magukat természetes arccal/testtel, bármit megtesznek azért, hogy megfeleljenek másoknak, és elkeseredettségükben képesek belájkolni egy Női önbizalomedző nevű oldalt. Nem ismerik magukat, nem tudják, mit miért tesznek, képtelenek értelmezni az érzelmeiket, ehhez pedig Marozsák Szabolcstól kérnek segítséget. Az én idealista világomban egy ilyen nevű oldal stand-up comedy előadások közkedvelt tárgya lenne, ahol az emberek röhöghetnének azon, hogy egy béna kalácsképű figura öltönyben emelget egy súlyzót a profilképen. Ehhez képest a valóság az, hogy Marozsák Szabolcs kétszázezer fiatal lány mindennapjaiba avászkodik be ezzel az attitűddel, és - fokozva a sokkot - túlnyomó részük egyetemista, vagy diplomás, aki komolyan is veszi az olvasottakat.




2. ÉLETKEdv

(278 ezer kedvelés)

Ez az elsőre ártalmatlannak tűnő oldal szintén az érzelmekre hat, szintén a lányokat célozza meg motivációval, idézetes képekkel, közhelyekkel és meghatónak szánt mondatokkal. Elsőre az ember nem veszi észre, mi lehet az oldal célja, még az előadásoknál sem kezd gyanús lenni a dolog. De akkor miért alávalóbb az ÉLETKEdv, mint Marozsák Szabolcs, vagy Szabó Péter?

Az oldalt vezető nő, Lippai Marianna 2010-ben elveszítette az akkor tinédzserkorú lányát. Ez valóban az egyik legnagyobb fájdalom, amit egy ember átélhet, ennek hatására veszélybe kerülhet egy ember testi-lelki egészsége, munkája, párkapcsolata, még egy egészséges embert is éveken át megviselhet a gyász. Marianna viszont úgy döntött, ha már neki ennyire rosszul alakult, kihozza belőle azt, amit ő a legjobbnak érzett:

felépített egy brandet az emberek sajnálatára, a lánya halálából.

Az elmúlt években golyószóró-jelleggel posztolta tele ÉLETKEdv nevű oldalát arra apellálva, hogy az emberek megsajnálják őt, és a taktika talán jobban is bevált, mint azt valaha gondolta volna. Ő lett a nő, aki a lánya emlékét bulvármagazinoknak, tévéműsoroknak és idegenek százezreinek árusítja ki nap mint nap semmitmondó idézetekkel, self-brandinggel, szétsminkelt szelfikkel és álcelebkedéssel lájkokért cserébe. Nyolc évvel a tragédia után ott tartunk, hogy blúzban-blézerben fotózkodik motivációs előadóként, néha szexin a hajába túr, és a halott lánya sírjával pózol az oldalon - 24 ezer reakcióért.



1. Hungarian Gentlemen

(104 ezer kedvelés)

A győztes kevésbé gyomorforgató, kevésbé dühítő, mint az ÉLETKEdv, de annál alattomosabb, elszántabb és kártékonyabb. Kezdjük először is a legfontosabbal: úriember biztosan nem kedveli ezt az oldalt.

A Hungarian Gentlemen kivételként is értelmezhető, hiszen ez az oldal vegyesen szól lányokhoz és fiúkhoz. A fiúknak azt üzeni: ilyenek legyetek, a lányoknak pedig azt: ilyen az igazi férfi. De mégis milyen? Biztosan a napszemüveged, az órád, az öltönyöd, vagy az autód ára tesz úriemberré?

Úriemberként mindig feldühít, amikor meglátom, hogy valaki megosztotta ennek az oldalnak a bejegyzését. A háttérben elsötétített maszkulin alakok előtt általában valamilyen olcsó közhely tárul elém, és ha az ember több képet is megfigyel, akár ellentmondásokat is kiszúrhat közöttük.

Forrás: Facebook - Vonzó Élethazugságok

A Hungarian Gentlemen egy hamis, álságot képet fest mind a fiatal fiúk, mind a fiatal lányok elé az ideális férfiról, nemsokára pedig elindítja Hungarian Lady nevű oldalát, amivel talán még egyszerűbb dolga lesz befutni. Elég csak néhány percet görgetni az "úriembereket", szétnézni a kedvelők között, és megérthetitek, miért választottam ezt a legalávalóbb magyar Facebook-oldalnak.



Kihagytam egy oldalt, ami szerinted kritikán aluli és népszerű? Vitatkoznál valamelyik oldal helyével a listán? Írj bátran ide, vagy a Felnőtt Szemmel Facebook-oldalára! Ha elfáradtál a sok bullshit olvasásában, nálam nyugodtan megpihenhetsz, sok tartalmas, érdekes, hosszú olvasnivaló vár.

11 megjegyzés:

  1. A címet elolvasva olyan érzésem lett, mint egy Sznobjektív rész előtt. :D
    Pont jókor jött a cikk, minden olyan oldalt a listára tennék, ami a szopófantomról posztol.

    Szabó Péter közhelyei talán a legrosszabbak, a Pink Flowert és az ahhoz hasonló oldalakat sokan kinövik, de a motivációs trénerek felnőtt embereket tévesztenek meg (nem mintha egy tinit megtéveszteni nem lenne ugyanolyan nagy probléma).
    Amúgy a Napi hím sem semmi, már a nevét leírva is kellemetlen érzésem támad, a férjezett nők kommentjeit meg sem említve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rég néztem már Sznobjektívet, de hazudnék, ha azt írnám, hogy nem befolyásolt. :D Igen, egyébként a szopófantom és a Majka-Curtis balhé is lehetett volna szempont.

      Nem hiszed el, de a Napi hím is szerepelt a bővített listán, amit végül huszonötre szűkítettem le. Érdekesen tárgyiasítja a férfiakat, kíváncsi lennék, hogy egy Napi nőstény nevű oldalnak vajon hasonló fogadtatásban lenne-e része. Legjobb, amikor Kovácsné odakommentel, hogy "Hmm!" :D

      Törlés
    2. A Sznobjektív a magyar tv-zés egyik legjobb műsora volt. Örömmel vennék részt ilyenben. :)

      Törlés
  2. Hogyan lett terhes a lány,akivel utoljára beszéltél Messengeren,úgy hogy még le sem feküdtetek? Nagyon egyszerűen,őt is megszállta a Szentlélek és most a második Jézust hordja a szíve alatt.

    VálaszTörlés
  3. Már a Rontáslevételnél azt hittem, ennél nincs lejjebb.
    Olyan naiv vagyok!

    VálaszTörlés
  4. Lakatos Leventéhez egy könyvesbloggertől: semmivel nem kártékonyabb, mint a többi NA/pornó, amit persze nem neveznek nevén, ifjú felnőtteknek meg egyebeknek hívják, de egykaptafa Leventével. csak Levi magyar.

    VálaszTörlés
  5. Tibiatya. Mindenképpen idesorolnám. Nem tudom, hogyan lehet facebookon oldalakat letiltani, de ha valaki igen akkor kérem ne tartsa magában.😅

    VálaszTörlés
  6. Teljesen egyetértek az összes felsorolttal, és a cikk elolvasása után döbbentem rá, hogy milyen súlyos is a helyzet. Sajnos kezd mindennapossá válni a dolog... ha ez a cikk nem lenne, a szemem csak elsiklana ezek felett, pedig nem is követem őket, csak hogy a facebookon az embert általában mindig megtalálja valami szemét (pl valami ismerősön keresztül). Szerintem viszont a legmélyebb bugyra a facebookos a társadalmunknak az Vágvölgyi Noémi blogja...
    Fogalmam sincs mi olyan szórakoztató abban, hogy direkt helytelen írással csinál(nak) “meme”-nek nem nevezhető förmedvényeket. Pl.: eszta a huzsvetra, mire ide éra nyul, a votkatol mindenki kinyul
    No comment. Nem néztem mennyien követik, de többször belefutottam már és nagyon elszomorít, hogy valakit ez egyáltalán szórakoztat...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is ismerősök kedvelésein, megosztásain keresztül találkozom ezekkel az oldalakkal.
      Ami Vágvölgyit illeti, 5-6 éve volt egy Baszont és Szkuvi nevű Facebook-oldal, ami az első magyar, szándékosan helytelenül író viccoldal volt. Újszerű volt, eredeti, én 19-20 évesen nagyon jókat szórakoztam rajta. Vágvölgyi oldala ezt próbálta továbbvinni, de nekem ez már erőltetett, túltenyésztett, meg azt is sokallom, amikor "interjúkat ad" különféle oldalaknak. A szkuvis oldal adminjai soha nem vették ilyen komolyan magukat, végig tudni lehetett, hogy ez egy poén, ami pár hónapig vicces, aztán kifárad. Sajnos Noémi tartósabb és gyengébb.

      Törlés
  7. Én azért beletettem volna Schobertéket...főleg, mióta az "űrhajós diétával" hakniznak.

    VálaszTörlés

40 gondolat zárásként

Kedves olvasóim! Ez az utolsó bejegyzés, amit a blogon olvashattok, és az első, amivel szembetalálja magát, aki a zárás után idelátog...