2018. március 24., szombat

11 pont az ideális fiú-dilemma lezárására

Amikor az eltérő ízlésről beszélek, általában a külső vonásokat hozom fel példaként: testalkatot, magasságot, szőrzetet, vagy épp a frizurát. A megfoghatatlan dolgokat viszont nem csak sokkal fontosabbnak tartom, de azt figyeltem meg, hogy a fiatal lányok ízlését, álláspontját is jobban be lehet határolni, ami ezeket illeti. Tizenegy olyan jellemzőt gyűjtöttem össze, amit ritkán olvasok ideális fiú-jellemzésben, mégis úgy gondolom, meghatározható, hogy a legtöbb lány mit gondol róluk, és melyik az az oldal, amit nagyobb eséllyel kedvelnek.

Forrás: KnowYourMeme

Két dolgot fontos leszögezni az elején. Az egyik, hogy a teljes cikk a saját tapasztalataim alapján készült, könnyen lehet, hogy miután közzétettem, öt perc alatt érkezik öt olyan hozzászólás, hogy én is fiatal lány vagyok, és nekem éppen a másik tetszene! Igyekeztem olyan jellemzőket összeszedni, ahol a tömeg, itt nem rossz értelemben véve, egyetért. A lányok számára ezt azért tartom hasznosnak, mert így be tudják határolni, hogy ha gondolnak valamit, azzal szembemennek-e az árral, vagy éppen a legtöbben hasonlóan gondolják. Fiúk számára pedig nem azért készült a bejegyzés, hogy ilyen legyél, inkább azért, hogy le tudják csekkolni, hogy az adott tulajdonság mennyire népszerű.

Nézzük, milyen fiút akarnak a legtöbben!



1. Beszéljen a problémáiról, vagy ne picsogjon minden kis hülyeségen?


Kezdjük a legegyértelműbbel: itt a legtöbben amellett állnak, hogy egy fiú beszéljen az érzéseiről, problémáiról, akár kérdezés, nyaggatás-faggatás nélkül is. Ez arról árulkodik, hogy megbízik a lányban, fontosnak tartja őt, kíváncsi a véleményére, ráadásul idegesítő tud lenni, ha látszódik, hogy bántja valami, de elrejti a fájdalmát, és nem mondja el.

Imádom ezt a képet, annyira jól illuszrálja, hogy hogyan ne állj hozzá!

A saját érzelmeidtől való félelem tehát mindenképpen kiábrándítóbb, mint a saját érzelmeid, szóval felesleges szégyenkezni. Bőven találni fogsz olyat, aki kifejezetten elvárja, hogy beszélj róluk. Bátorságot és önismeretet igényel, és bármennyire klisésen hangzik, tényleg nem a gyengeség jele, vagy a férfiasság hiánya. Arról árulkodik, hogy te is nyitott vagy a másikban lévő érzésekre vagy éppen problémákra, és természetesen arról, hogy nem vagy pszichopata. Sorolhatnám reggelig az előnyeit, de még tíz pont hátra van!



2. Otthonülés, vagy kimozdulás?


Az arany középút az, amivel nem lehet mellélőni. Nem kell minden héten több helyre menni, nem kell mindenáron azért kimozdulni, hogy legyen mit feltenni az Instára, de az állandó otthon punnyadás sem viselhető el hosszútávon. Néha nem árt egy kis Netflix & chill akár a szó eredeti, akár átvitt értelmében, de a közösen szerzett élmények tesznek igazán tartalmassá egy kapcsolatot. Inkább az számít, hogy egyszerre legyen kedvetek ugyanahhoz, és egyensúlyban tudjátok tartani az alkalmazkodást a másikhoz, ha éppen eltér az igényetek. Egy eleve zsúfolt napon az ide-oda mászkálás helyett inkább a forrócsoki és a sorozat a kézenfekvő, viszont, ha mindketten dolgoztok, ahhoz, hogy tényleg ki tudjatok szakadni a hétköznapi ritmusból, nem árt kimozdulni egy-egy szabadnapon, vagy hétvégén.



3. Sírjon, vagy ne sírjon?


Még mindig nem sikerült eljutni odáig, hogy a sírás nemtől független, természetes dolog, és hiába tapasztalom azt, hogy még az erősen konzervatív emberek is egyetértenek ezzel, egyszerűen nem tudjuk, vagy nem merjük elültetni a közgondolkodásban, továbbra sem érzem széles körben elfogadottnak.

Akikkel beszélgettem, nagy többségében úgy gondolták, hogy a fiúk is sírhatnak, ez semmit nem vesz el a férfiasságból. Persze, van minden emberben egy egészséges szégyenlősség, de éppen ezért nagy falakat tör át az, ha valaki egy ilyen helyzetben ennyire betekintést enged saját magába. Azok az emberek, akik hajlamosabbak megnyílni, nagyobb eséllyel kezelik a helyükön a másik nyitottságát is, és nem valószínű, hogy lerendezik annyival, hogy minden rendben lesz.

Kevesen kedvelik az arrogáns, ,,jeges" fiúkat. Vannak ilyen lányok is, de egyértelműen ők vannak kevesebben. Vannak olyanok is, akik ilyenkor azonnal az okot kezdik el mérlegre pakolni, (pl.: haláleset miatt, családi problémák miatt sírhat, de ha a kapcsolatban van probléma, vagy csak aggódik, azért ne sírjon) de ők sincsenek túl sokan.



4. Hogyan reagáljon, ha beszólnak az utcán?


Ahogy észrevettem, ez korántsem egyértelmű. Ne szólj vissza, ne menj oda, és főleg ne állj bele a kötekedésbe, engedd el a füled mellett, menjetek tovább! Ezek a legfontosabbak, a többi részletkérdés.

Nem mindenki, illetve nem mindenkinek a szülei tehetik meg, hogy a legjobb környékre költözzenek. A kevésbé biztonságos utcákon, főleg éjjel gyakran találkozni fiatal fiúbandákkal, és nyilván nem a  One Direction szokott ácsorogni, cigizni és hangoskodni az út közepén, vagy a kisboltok előtt, sokkal inkább a melegítős, sapkás, össze-vissza tetovált srácok. Ha elmentek mellettük, előfordulhat, hogy kötekedni próbálnak, beszólogatnak, ilyenkor pedig sok fiú bizonytalanná válik, mi lenne a helyes döntés.

A legtöbb lány akkor érzi a legkényelmesebben magát, ha egyszerűen továbbmentek. Egyrészt nem hiányzik neki sem, hogy kórházba kerülj, megsérülj, bántsanak, másrészt ennek szimbolikus jelentősége is van, ha felveszed a kötekedést, azzal lealacsonyodsz, lesüllyedsz, arra a kis időre olyanná válsz, mint ők. Értelmes, felnőtt emberhez nem jutnak el ezek a beszólogatások, legyél te az érettebb, még abban az esetben is, ha te magad is fiatal vagy.

Azok a lányok vannak kevesebben, akik azt hangsúlyozzák, hogy álljon ki értem! Ilyenkor ők azt mérlegelik, az múlja felül az aggódást, hogy van-e esély arra, hogy esetleg a srác jöjjön ki győztesen a csetepatéból. Négy-öt emberrel szemben, vagy ha esély van rá, hogy kés van a társaságnál, ők is azt fogják mondani, hogy menjetek tovább. Ilyenkor érdemes erősebben fogni egymás kezét, esetleg átkarolni a lány derekát, vagy ha olyan a helyzet, helyet cserélni, hogy a lány sétáljon távolabb a kis háztartási gengszterektől.

Az én tapasztalatom az, hogy egyértelműen kevesebben vannak azok a lányok, akiknek imponál az, ha vakmerőn visszaszólsz, mint azok, akik inkább azt szeretnék, hogy engedd el a füled mellett a beszólást, és továbbmenjetek.



5. Tárgyakat, vagy élményeket ajándékozzon?


Inkább élményt. Nem porosodik a polcon, nem szárad el a vázában, nem kell kidobni szakítás után, emlékezetesebb, a lányok többsége mellett rengeteg érv is az élmények mellett áll. Ez lehet akár egy vacsora, egy utazás, egy túra, egy mozi, egy korcsolyázás, ha inkább külön szoktatok, akkor egy közös fürdő/zuhanyzás, a határ csak a kreativitásod, vagy a fantáziád. A vacsorát fel lehet dobni azzal, ha te magad készítesz valami különlegeset, ha pedig mindenképpen a tárgyakhoz ragaszkodnál, a kézzel készített ajándékok a legkülönlegesebbek. Kézügyesség híján én igencsak meg vagyok lőve.

A csokival vagy a virággal (főleg vörös rózsával) nehéz mellélőni, de egyrészt személytelenebb, másrészt ez közvetlenebbül érezteti azt a lánnyal, hogy te most költöttél rá. Akinek nem ez a fontos, annak ezzel nem fogod sokkal különlegesebbé tenni a szülinapját, névnapját, évfordulóját, karácsonyát, Valentin-napját, sőt, vannak olyan lányok, akiket kifejezetten rosszul érint, ha költenek rájuk. Egy utazás vagy egy mozi is kiadással jár, de ott nincs annyira előtérben, mint amikor közvetlenül átadsz a kezébe egy tárgyat.



6. Bénázzon, vagy ne bénázzon?


Már a kérdés is béna, hiszen ez nem választás kérdése, és nem is lehet sok lányt megkérdezni erről, de úgy éreztem, muszáj megemlítenem. Természetesen a szexre gondolok, és ahogy észrevettem, a lányok többsége türelmes a kezdeti időszakban. A teljesítménykényszer, a stressz, és a tapasztalatlanság miatt előfordul, hogy nem megy minden úgy, ahogy elképzeltétek, és ez nem feltétlen csak a túlidealizált, naaagy első alkalomra érvényes, hanem a másodikra, harmadikra, többedikre is, meg persze a sokadik első alkalomra is, a sokadik lánnyal, hiszen minden lány más. 

Ez egyáltalán nem indokolja a szakítást, sőt, ilyenkor gyakran saját magát is hibáztatja a lány azért, mert nem úgy sikerült a dolog, ahogy kellett volna. Különösen akkor, ha ő maga is izgulós típus. Egymás gátlásainak leküzdése nehezebb, mint egymás ruháit lekapkodni, de mindkettő egy társasjáték, amit közösen kell megoldani. A bizalmi, önbizalmi problémák tovább ronthatnak a helyzeten. Ezen hisztizni a lány részéről legalább akkora éretlenségre vall, mint a fiú részéről az, ha felelősségre vonná, mert még tapasztalatlan, vagy szűz. A türelemnek oda-vissza működnie kell.



7. Mennyire számít a lakókörnyezet?


Ez sem szokott egyértelmű lenni, de elsősorban a rend és a tisztaság az, ami számít.  Nem mindenkinek a szülei tehetik meg, hogy fiatal felnőttként, pályakezdőként vagy az egyetem alatt elnöki lakosztályt biztosítsanak a gyereknek, de vannak olyan dolgok, amiken lehet változtatni. A polcon álló több napos, penészes kenyérdarab; a földön lévő üres chipses zacskó; a sarokba dobott szennyes, vagy az ajtókat őrző porcicák nem túl vonzóak, ráadásul ezek mind olyan dolgok, amikről te tehetsz, és nem a szüleid.

Akár koliról, akár lakásról, házról van szó, fontos, hogy takaríts, és tarts rendet! A tapasztalat itt is sokat számít, ha valaki maga is aludt már matracon, akkor nagy eséllyel meg fogja érteni, ha egy ideig neked is azon kell, viszont ha a hercegnő kastélyhoz szokott hozzá, akkor előfordulhat, hogy kulturális sokkot él át egy rosszabb helyzetű koliban. Tedd meg, ami tőled telhet, és igyekezz, hogy potkánye semmiképp ne legyen.





8. Mennyire legyen ragaszkodó?


A lányok többsége szereti azt érezni, hogy a másik akarja őt, szereti érezni a másik ragaszkodását, szeretetét, különösen akkor, ha korábban kevés része volt ebben. A ragaszkodás egy téves következtetésnek köszönhetően összeolvadt azzal, hogy a ragaszkodó fiú határozatlan, nincs véleménye, és képtelen ellentmondani, de annak, hogy valaki mennyire igényli az összebújást, vagy ő maga mennyire bújós, semmi köze ahhoz, hogy mennyire papucs, vagy mennyire van tartása. Az ,,igendrágám" sok olyan kapcsolatban is kötőszó, ahol alig-alig van testi kontaktus. Ugyanígy előfordulhat ez fordítva is.

Egyáltalán nem kell tartani ennek a kimutatásától sem. Ennek is megvan a maga helye, tömegközlekedésen, vagy sorban állás közben a piacon nem feltétlenül ugyanolyan hangulatban telik az összebújás, mint kettesben. A zavarba hozásnak is két oldala van, igyekezz ne a kínos oldalát megfogni.


9. Mennyire zavaró az ivás?


Amíg nem okoz kellemetlenséget, rosszullétet, vagy nem válik rendszeressé, fontosabbá, nem kerül előtérbe, addig általában nem zavaró tényező. Tartsd a mértéket, és ne told túl, ha nem bírod. Az első néhány alkalommal általában nehéz elkerülni. Egy rosszul sikerült este alkalmával az is előfordulhat, hogy kiszámíthatatlanná, öntudatlanná válsz, kifordulsz önmagadból és valami hülyeséget csinálsz, ami a kapcsolat rovására is mehet. Mindenesetre, rágó legyen nálad, ilyenkor a leghasznosabb.

A kifejezetten absztinensek kevesebben vannak, szóval amíg kulturált maradsz, addig ez nagy eséllyel nem fog zavarni senkit. A dohányzás már neccesebb, egyre nagyobb divat az egészséges életmód nagykövetének lenni, de a többség ezzel szemben is elnéző, különösen, ha mellette adsz a szájápolásra.



10. Mi a lehető legjobb beszédtéma ismerkedéskor, ami nem rólatok szól?


A könyvek. Ha sok olyan könyvet találtok, amit mindketten olvastatok, arra minden lány szeme felcsillan. Ez nem csak egy egyszerű közös nevező: a fiúk alig-alig olvasnak, szóval mindenképpen egy különleges dolog, ha pedig lelkesen tudtok véleményt cserélni néhány könyvről, azzal nyert ügyed van. Az olvasás egyébként is bővíti a szókincset, szélesíti a látókört, segít véleményt formálni. Bár én nem vagyok lány, nálam egyik sem hátrány. Az, hogy hogyan látod ugyanazt a történetet, amit a másik is elolvasott, rólad is elárul ezt-azt, szóval ez mindenképpen megéri, ebből is egy újabb szinten tudjátok megismerni egymást.

Lehet filmekről, sorozatokról, sportról, zenéről, pszichológiáról is beszélgetni, de mivel az én környezetemben a lányok látványosan többet olvasnak, mint a fiúk, azt gondolom, hogy irodalom az igazi adu ász, és a legtöbb lánynál óriási plusz pont. A többi témát, még a pszichológiát tekintve sincs ekkora különbség a két nem között.



11. Hogyan lehet megtartani egy lányt?


A legegyértelműbbel kezdtem, a legkevésbé egyértelművel zárom. Ez már majdnem annyira egyénfüggő, mintha azt kérdeztem volna, hogy hogyan nézzen ki, de azért itt is megfigyelhetőek trendek. 

Azt gondolom, hogy elsősorban kommunikációval. Ha már az elején kínos csend van, kár belekezdeni. Ha azt érzi, hogy megérted, elfogadod, ha fel tudtok szabadulni egymás társaságában, sokszor az jelenti a valami pluszt, a különbséget, azt, ami nincs meg másokban, és nem tudják megfogalmazni. Összevetve azzal, hogy a lányokban ma több inger ébreszthet megfelelési kényszert, mint eddig bármikor, ez nem meglepő. Ha az éjszakákat arra is használjátok, hogy átbeszélgessétek, és úgy érzitek, hogy így is elrepül az idő napfelkeltéig, annál kevés dolog jelzi jobban, hogy a kapcsolat hosszútávú lesz. 

Az újdonság varázsa nem tart sokáig, nem építhettek arra, hogy majd évek múlva is elég csak egymásra nézni, és minden rendben lesz. A rózsaszín felhő nem egy stabil dolog, a megszokásérzet pedig elkerülhetetlen. Ahhoz hogy ne szakadjatok szét, elengedhetetlen, hogy ne csak az érdeklődésből, kérdezz-felelekből álljon a beszélgetés, és egy kis humor sem árt. Meg persze az, hogy ne ijedj meg attól, ha a szerelem átalakul szeretetté, és legyél elég érett ahhoz, hogy zökkenőmentesen menjen az átmenet.



Többet szeretnél olvasni? Ajánlom oldalt a párkapcsolat vagy az ismerkedés címkét, és a mellette lévőket is érdekesnek találhatod!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

40 gondolat zárásként

Kedves olvasóim! Ez az utolsó bejegyzés, amit a blogon olvashattok, és az első, amivel szembetalálja magát, aki a zárás után idelátog...