2018. március 13., kedd

A 42 legőszintébb kérdés az Instáról [15-28]

Az Instagram-feedet pörgetve sokszor nem látunk, csak nézünk. Érzéketlen arcokba bámulunk érzéketlenül, sóvárogva képzeljük magunkat olyan emberek helyébe, akik bármivé átalakítanák magukat azért, hogy kipréseljék az emberekből a kedvelést. Sokszor nem gondolunk bele, hogy a Starbucks-pohárra rajzolt mosoly őszintébb, mint a pohár tulajdonosáé, én viszont arra vállalkoztam, hogy egy csokorba gyűjtsem nektek azt az információt, ami ahhoz szükséges, hogy az Instagramon látott képeket a valóság szerint tudjátok értelmezni. Ezt elemezni, erről írni sokkal összetettebb dolog, mint azt eleinte gondoltam. Összesen 42 kérdés fogalmazódott meg a fejemben, amit olyan jelleggel fogok megosztani veletek, mintha egy fiatal lánnyal, például a húgommal beszélgetnék. (Itt is csináltam már ilyet, bár valójában nincs húgom.)

Ahhoz, hogy egyszerűbb legyen olvasni, három részre osztottam a kérdéssort. A mai, második részben az Instagramon látható jellegzetes képeket veszem górcső alá, és ejtek néhány szót a divatról, illetve a lifestyleról is. Az első tizennégy kérdést itt találjátok, holnap pedig a hazugságokról, a másolásról, az Instagram-szerep korlátairól fogok írni, és zárásként elmagyarázom, miért foglalkozom ezzel a témával annak ellenére, hogy én magam nem vagyok regisztrálva az Instagramra. Mindhárom rész tizennégy kérdésből áll, ha pedig nektek is van még, ne kíméljetek, várom őket hozzászólásban és a Felnőtt Szemmel Facebook-oldalán!




15. Miért tartják a lányok a telefonjukat az arcuk elé a tükörben?

A legtöbben azért, mert mások is ezt csinálják, de amúgy ez amiatt terjedt el, hogy a telefont, – ami általában iPhone - a ruhájukat, és a testüket hangsúlyozzák ki. Különböző dolgokat tartunk fontosnak, van, akinek ez az első. Az arc még sugározhat valamiféle különbözőséget, viszont iPhone-ja, ugyanolyan ruhája, és hasonló testalkata nagyon sok másik lánynak is van, ők pedig ezt így könnyebben érzik magukénak, könnyebben lájkolják.

Van olyan lány, akinek a storyját nézve érthetetlen számomra, miért nem regisztrált egy külön Insta-accountot a seggének. A képek középpontjában folyton a segge van: csípőhajlítás, pucsítás, hátulról egy kép, guggolva a kondiban egy kép, hátradobott hajjal egy kép. Komolyan, egyszerűbb lett volna egy külön fiókot regisztrálni a seggének, és minden nap egy-egy képet feltölteni oda, a sajátján meg közben szerepeltethetné a rá hasonlító karaktert.

Egy lány segge szinte bármilyen esetben több lájkot generálna, mint ő maga, de ez nem azért van, mert értékesebb, hanem, mert megdugni könnyebb valakit, mint megérteni.

Az emberek bármivel képesek pózolni, ha úgy érzik, azzal kedvelhetőbbé válnak. Láttam olyat, aki egy plazmatévével pózolt, van élet a kutya-cica-baba háromszögön túl is.



16. Miért vágnak ilyen furcsa arcot a lányok a képeken?

Mosollyal nem mindig lehet lájkot gyűjteni. Az túl egyszerű, azt sokan már unják, nem kapják fel rá a fejüket, az már nem menci, kevésbé lájkolható, különösen, ha az emberek egyébként mosolygósnak szoktak látni.

A flegma arckifejezés, az üveges, bamba tekintet, a véletlen nyitva felejtett száj, a felvont szemöldök oka legtöbbször egyszerűen az, hogy azok a lányok is ezt csinálják, akiket sokan lájkolnak. Azok a lányok pedig azért csinálják ezt, mert azt akarják üzenni: tudok valamit, amit te nem. Képes vagyok olyan dolgokra, megtehetek olyan dolgokat, amiket te nem. Hogy miért pont így?

Amikor az emberek feltalálták a főzelékeket, különféleképpen nevezték el őket aszerint, hogy miből készültek: így lett a krumplifőzelék, a babfőzelék, a tökfőzelék. Viszont, volt egy olyan főzelék, amit a gyerekek valamiért nagyon gyakran félretoltak maguk elől.

Ennek az a neve, hogy finomfőzelék.

Aki nem ismeri a finomfőzeléket, az megtudja ebből, hogy mi van benne? Nem. Azt tudja meg róla, hogy finom. Ha csak a felszínét nézzük, távolról, lehet ez akár egy nagy tál vaníliás joghurt is, mindenféle színes cukordarabkával. Honnan tudjuk mégis, hogy a legtöbb ember számára a finomfőzelék ehetetlen? Onnan, hogy rengetegen kipróbálták, megkóstolták, belekanalaztak, a szájukba vették, és a legtöbben azt mondták rá, hogy nem finom. Ahhoz, hogy elmondhasd, hogy utálod a tökfőzeléket, bőven elég, ha nem szereted a tököt - a finomfőzelék utálatához viszont szükség van egy olyan emberre, aki már evett belőle, és elmondja neked, hogy nem jó. Ez egy plusz pajzs, ezt anélkül nem tudod meg, ilyenkor csak a kép alapján nem tudod utálni a rajta lévő emert, hiszen nem ismered, hogy milyen.

A flegma arckifejezés, a modellek arcának utánzása pontosan ezt a szerepet tölti be. Nem mutatok érzelmet, tehát nem tudhatod meg, milyen vagyok valójában. (Ez ugyanúgy működik, mint hogy nem tudhatod, min ment keresztül. Nyilván, ha megtudnád, akkor kiderülne, hogy valójában felnagyította a problémát, mindkét esetben fél attól, hogy kiderül belőle valami.)



17. Miért jó az, ha valakin nem látszik semmiféle érzelem?

Amellett, hogy más lányok is ezt csinálják, és így valóban nem derül ki még annyi sem a képről, mint amennyi egyébként kiderülhetne, a lelked ezzel teljesen háttérbe szorul, minden figyelem a testedre összpontosulhat. A karaktered erősnek tűnhet, olyannak, akit nem érdekel más véleménye, akit nem tör meg semmi, miközben lehet, hogy az alkotó percenként frissíti a telefonját a lájkok számáért. Jól jegyezd meg: mindig a leggyengébb láncszemeknek van szüksége megerősítésre, mindig a leggyengébb emberek oldalán találkozhatsz idézetes, motivációs, erősködős képekkel. Az erős emberek számára a motiváció belülről fakad, nem éreznek késztetést arra, hogy ezt feltegyék egy olyan színpadra, amit az összes ismerősük lát, hiszen nem érzik gyengének magukat, nem kell a bizonygatás minden irányból. 

Az emberek kétségbeesett erősködése, a tömeg gyengesége határtalan: van, aki annyira retteg a saját érzelmeitől, hogy elkezd kokaint használni. Mivel az érzelmek elől való meneküléssel a tömeg tud azonosulni, ez menci: Molnár Richárd vagy Török Klára Petra Instája nagyon népszerű mind a mai napig. Mindketten halálos balesetet okoztak luxusautójukkal: előbbi ahelyett, hogy az áldozatok segítségére sietett volna, elkezdte a vért törölgetni fehér autójáról, utóbbi pedig csak egyszerűen keresztülhajtott az elütött idős férfin, és a rendőrség egy szempillaszalonban talált rá. Egy érzelmek nélküli ember mindig népszerű az Instagramon, ezt a tömeg szereti, lájkolja. Úgy gondolják, hogy ha akár azt is el tudod játszani, hogy nem hat meg egy gyilkosság, akkor erősebb vagy náluk, és bármit megtehetsz; hiszen sokan a saját érzelmeiket tekintik akadálynak a céljaik elérésében.



A képlet egyszerű: ha az arcodon nem tükröződik érzelem, akkor semmilyen vagy. Ha semmilyen vagy, azzal nagyon könnyen tudnak azonosulni, a követőid azt fogják gondolni, hogy milyen jó, hogy van egy ugyanolyan semmilyen ember, mint ők, és ráadásul milyen népszerű! Aki nem csak a finomfőzelék-jellegű álca mögül mer fotózkodni, hanem valóban megtehet dolgokat, valóban tud valamit, valóban jobb nálad, az meg is fogja mutatni, hogy mi az, amit megtehet, mi az, amit tud, mi az, amiben jobb nálad. Minden más csak a karakter nem tudhatod…-jellegű színjátéka. Kérdezz meg egy embert, aki már lefeküdt ilyen, érzéketlen arccal pózoló, tátott szájú, bamba tekintetű wannabe-modellel – kérdezd meg, milyen is a finomfőzelék! Ne csodálkozz, ha azt mondják, hogy pocsék.




18. Tehát, nekik nincs okuk lenézni, megvetni engem?

Miért vetnének meg téged? Jobban teljesítenek valamiben? Több nyelvet beszélnek, jobb helyre vették fel őket, több pénzt keresnek, magasabb pozícióban dolgoznak, finomabb kaját főznek, jobbak az ágyban? Ezek alapján sem lenne okuk lekezelően viselkedni veled, de a képen egyik tulajdonság sem szerepel, csak egy lány, aki életuntságot erőltet az arcára. Ez egy karakter, aki eljátszik valamit, hogy aztán az alkotója remegő kézzel frissítse a telefonját, jött-e rá lájk, ennyi az egész.

Ha a legjobb vagy valami olyanban, amiben igazán kell, kevesen fognak téged megerősíteni. Sőt, ők meg fogják próbálni azt az érzést kelteni benned, hogy milyen jó lenne, ha cserélhetnél velük.



19. De nem cserélnék velük, én nem akarok bambán bámulni a kamerába. A mosolyt is megjátsszák?

Sokszor igen, a karakter mosolya szintén azt a szerepet töltheti be, hogy lásd, mennyire jó lenne, ha cserélhetnél velük. Beállított, ahogy maga a kép is.

Forrás: Pinterest



20. Miért tartják úgy a kezüket a lányok a képeken, mint az integetős cica a kínai boltokban?

Asszem, itt akadt ki a fake smile-detektorom.

Látod, ez egy nagyon jó kérdés, én azt tippelem, hogy a csuklójuk látványa ártatlanságot szimbolizál, vagy a körmeiket akarják mutogatni. (Ez melyik fiúnak tetszik?) Viszont, egy nagyon kedves és okos lány, akivel beszélgettem erről, azt írta, hogy az újhullámos, természetellenes kéztartások annak köszönhetően jöttek divatba, hogy

így legalább adott, hogy hova tegye az illető a kezét pózolás közben.

Kialakultak bizonyos, bejáratott kéztartások, amik miatt már nem számítasz cikinek, hiszen a kezed nem csak úgy lóg a levegőben. Lájkolhatóak. Ilyen az, ha a fejed mögé teszed a kezed, ha a szádhoz teszed az ujjad, vagy, ha a hosszú körmeiddel a hajadat simogatod. Utóbbi kettővel ráadásul a többi lánynak is üzenhetsz: az én hajam szebb, mint a tied! Az én szám érzékibb, mint a tied!



21. Miért van a legtöbb lányon a képeken ennyire erős rúzs, és miért ilyen vastag és sötét a szemöldökük?



A szem és a száj kiemelése egy optikai trükk: elsősorban nem szexuális üzenete van, hanem elvonja a figyelmet a hibákról, főleg a bőrhibákról, de persze szexizésnek sem utolsó, már akinek ez bejön. Hasonló, mint a felülről fotózás, amiatt pedig a lány kisebbnek tűnik, mint valójában, és a kép központjába a mellek kerülnek. Ez a többi lánynak szól, egy versengés velük szemben: azt üzeni, hogy az ő szeme, szája szebb, mint a tiéd! Te elsőre mindig normális méretű szemöldökkel, és a természetes száddal gondolsz a saját arcodra, ezzel összehasonlítva pedig a képen lévő karakterét valóban dúsabbnak, ideálisabbnak, szebbnek gondolhatod. Ez téged próbál elbizonytalanítani, nem a fiúknak szól: a fiúk jellemzően ocsmánynak tartják ezt a szemöldököt, rúzzsal meg borzalmas a smárolás.

Vajon Dolores Umbrigde, vagy ő venne rá hamarabb, hogy megcsókoljam? Umbridge-ból még lehet királylány...



22. A természetes hibák soha nem fognak divattá válni, igaz?

De, ideig-óráig divattá válhatnak, és arra a kis időre a többi ember is majd „hibás” szeretne lenni. Nyolc-tíz éve ez volt az óriás légyszemüveggel, egy ideig a fogszabályzós lányok is bátran mosolyogtak a kamerának, a divatmárkák pedig ma már kielégítik szinte bármilyen testalkatú lányok igényeit, sőt, duci modelleket is alkalmaznak. (Azon túl, hogy részükről ez álszent, jó ötletnek tartom.) Ezek viszont csak ideiglenesen kerülnek előtérbe, hasonlóan például az orrkarikához: amíg látják, hogy a divatra fogékony emberek még csinálják, addig ez menni fog, aztán lecseng, és átveszi a helyét valami más.

Abban soha ne bízz, hogy a bőrhibáid, a természetes sajátosságaid divattá válnak. Onnantól kezdve, ha a fiatal lányok megelégednének magukkal, bedőlne a teljes szépségipar, ráadásul megszűnnének a beautyblogok is, amik szintén a magukkal elégedetlen lányokat gyűjtik maguk köré, akik folyton azon szoronganak, hogyan tetszhetnének jobban másoknak. Ha úgy tartod értékesnek magad, ahogy vagy, akkor nincs szükséged arra, hogy vásárolj. Ha te magabiztos vagy, akkor nem kattintasz rá a Légy magabiztos!- cikkekre. Ha te önmagadat mutatod a világ felé, nem pedig egy karaktert, akkor nem neked szól a Légy önmagad! A gyártóknak szüksége van arra, hogy ne légy magabiztos, ne légy önmagad, hiszen, másképp nem tudnak magabiztosságra, vagy önmegvalósításra késztetni.

Egyébként, honnan a fenéből tudná, hogy én hogyan legyek önmagam?



23. Tényleg ekkora köze van ehhez a szépségiparnak?

Persze, a beauty-cégek maguk is alkalmaznak Instagram-modelleket. 

A Las Vegas-i vérengzés után – ahol 59 ember meghalt – Palvin Barbi másnap reggel a következőt tette fel Instára: 

,,A Las Vegasban történtek miatt reggel nem voltam valami boldog, amikor dolgozni jöttem. Nem értem, ami a világban történik. Köszönöm a L’Oreal családnak, hogy egy kis boldogságot csempésztetek a napomba ezekkel a virágokkal!”

Hát, Barbi, jobb lett volna, ha maradsz te is finomfőzelék. Így legalább nem derült volna ki, hogy tényleg baromira nem érted, ami a világban történik, de még azt se, ami körülötted. Te jó ég! Értjük már, mit rejteget az üres, bamba tekintet?



24. Palvin Barbara már 24 éves. Sokszor láttam, hogy más, hasonló korú lányok is olyannak akarnak tűnni az Instán, mint ő. Nem csak a tinik próbálnak egy kitalált karaktert szerepeltetni a képernyőn, hanem a felnőttek is?

Ők nem felnőttek, csak nagykorúak. Egy felnőtt nő szerinted pofákat vágna a kamerának, hogy majd úgy jobban tetsszen az embereknek? Nézné folyamatosan, hogy jön-e a lájk? Úgy tartaná a kezét, ahogy más képeken látta, meg eltakarná az arcát egy telefonnal? Dehogy, egy felnőtt nő a valóságban él, a személyiségét fejleszti, és nem a kitalált karakterét. Ettől függetlenül jól látod: ez, amiről beszélünk, nem a tinik sajátossága. Fiúk között sem a tinik irányítják a folyamatot, rengeteg a bohóc, elsősorban az ő példájuk teszi ilyenné a tini srácokat.



25. Mi értelme vannak, hogy valaki lefotóz füzeteket, tollakat, egy pohár kávét, vagy csukott szemmel fényképezi le magát az ágyban?

Semmi. Van egy réteg, akik szerint ez művészet, ők pedig ezeket lájkolják, nekik akarnak megfelelni. Képesek tíz-tizenöt percet szenvedni a beállításokkal, a képszerkesztéssel, én ennyi idő alatt lezuhanyzom, felöltözöm, és megcsinálok két szendvicset. Mondjuk ezt nem látja senki, és valószínűleg nem is olyan esztétikus.



26. Mi késztet valakit arra, hogy egy ennyire részletes, mégis tőle ennyire idegen karaktert dolgozzon ki a saját neve mellé az Instagramra? És mi kell hozzá?

Elsősorban szülő. Inkább kettő, de egy is elég, vagy egy olyan, idősebb fiú, aki már nem most kezdett dolgozni. Akik népszerűvé váltak az Instagramon, jellemzően nem önállóan élnek, viszont a szülő, vagy a barát pénzéből megtehetik azt, hogy egy híres emberéhez hasonló imidzset építsenek ki a követők elé. A kérdésedből ís érződik, hogy 100%-ig biztosan nem tudhatjuk, mi kell hozzá, és ezt használják ki: nem tudhatod, honnan van a sütőtökös café lattém, nem tudhatod, mi van bennem, nem tudhatod, min mentem keresztül - még mindig ugyanaz a logika! Ha megtudnánk, kiderülne, hogy a barátja fizetett mindent, vagy éppen apu vette meg a várost.

Irónia, mi az, egy tablet?

Ahhoz, hogy a tömeg gazdagnak gondoljon, nem kell milliárdosnak lenni. Gyakran látok olyat, aki képes egy 500 forintos éttermi limonádéval úgy pózolni, mintha minimum egy hétcsillagos francia konyakot bontott volna fel, és a póznak köszönhetően az emberek elhiszik, hogy ér annyit! A bulizós képek szintén azok számára tűnhetnek fancynek, akik nem szoktak bulizni járni, például én nem egyszer rúgtam be ezer forintból. (Budapesti szórakozóhelyen, fiúként, néhány éve!) Egy drágább helyen készült kép sem jelenti azt, hogy a heted fele csapatás, nyolc-tízezerből szinte bárhol szét tudod csapni magad. Annyi meg még hetente is belefér, feltéve, hogy az otthoni afterozáshoz a kaját, az epres-banános smoothiet, meg a fűtést már nem neked kell biztosítani, hiszen tele a hűtő, és meleg lakás vár.



Jófogáson, adásvételes Facebook-csoportokban, és használtruha-üzletekben sok olcsó, használt vagy replika cuccot találunk. A Jófogáson pár száz forintért is alig lehet eladni dolgokat, mert annyira telített a piac, de a nagyobb márkák (Calvin Klein, Levi’s, Retro ruhák, Obag táskák stb.) sem kerülnek többe pár ezernél, hiszen ezekből is rengeteg van. Van olyan balek is, aki kisker áron veszi meg, boltban, de ők vannak kevesebben, és általában őket is a szüleik tartják el. Önállóan élő, felnőtt ember a saját fizetéséből nagyon ritkán költ ilyesmire, vannak ennél sokkal fontosabb dolgok is. Tiniként még nem gáz a sok márkafelirat, meg a pózolás a tükörben, a suliban nekem is az volt a fontos, hogy mindenki lássa a Nike cipőm, meg a sapkám. Viszont, egyrészt illik ebből kinőni hogy ne válj bohóccá, másrészt, ilyenkor ez még nem sokat árul el rólad, legfeljebb a szüleidről. 30 évesen azért már nem azt kellene bizonygatni a környezetednek, hogy mennyire vagy nagylány, vagy épp nagyfiú a Hollister cuccoktól, különösen, ha egy letört körömmel is azonnal anyu után telefonálsz.

Mentségére szóljon, hogy ő legalább dolgozik, sőt, tanfolyamot végez! Sokan idáig sem jutnak el.  - Forrás: YouTube



27. De mégis hogyan engedhetnek meg maguknak ennyi ruhát, utazást, programot, mint amit kitesznek? Vagy egy ilyen autót?



Ha dolgozni fogsz, de továbbra is lehetőséged van a szüleiddel, vagy a barátoddal élni, nagyon egyszerű dolgod lesz: az egész fizetésedet elköltheted bármire úgy, hogy közben mindig tele a hűtő, mindig meleg a szoba, ahol laksz, és nincs gondod semmire. Egy átlagos fizetéssel számolva, ha minden pénzt félreteszel, hónapok alatt milliomossá válhatsz, így pedig hamar összegyűjthetsz egy pár százezer forintos, márkás használt autóra, vagy Föld körüli utazásra. Egy használt, húsz-huszonöt éves autó sokkal olcsóbb, mint egy új Suzuki, vagy Opel, de sokan csak a márkajelzést nézik, az pedig félrevezető lehet. Utazni pedig már olcsóbb, mint valaha, különösen, ha van egy ismerősöd az adott országban, városban, aki szívesen lát vendégül.

Ez az életszínvonal, amit a legtöbb Instagram-képen látsz, bárki számára elérhető, aki még nem áll a saját lábán. Egy átlagos fizetésből is kihozható, de előfordul, hogy kizárólag a szülő, vagy a barát támogatása is elég hozzá, és az illető nem dolgozik egyáltalán. Jó mókának tűnhet havi 100-200 ezret elszórni szépségápolásra, bulira, étteremre, vagy poharas kávéra, de ez gyakran azzal jár, hogy az illető ki van szolgáltatva, függ anyagilag egy másik embertől, kevésbé hozhat önálló döntéseket. Ha a képen lévő karakter huszonéves, vagy akár idősebb, az megtévesztő lehet, hiszen úgy tekinthetünk rá, mintha saját magának köszönhetné a ruhákat, az utazást, az autót, vagy a saját zsebéből fizetne az étteremben. Egy egyedül, önállóan élő fiatal viszont nagyon ritkán tehetné meg, hogy más földrészekre utazzon, vagy luxusautóval járjon a szülei, vagy a barátja támogatása nélkül, hiszen minden pénzét elvinné a mindennapi evés-ivás, tisztálkodás, a rezsi, az albérlet, és a többi, hétköznapi kiadás, a képen lévő dolgok pedig ezek mellé ritkábban férnének bele. 

 #mégnincsmajdlesz - photoshopped by me.


28. Ha az Instagram, mondjuk 21 vagy 25 felett csak olyan dolgokat engedne posztolni, amikért a posztoló fizetett, akkor kiürülne néhány fiók?

A tengerpartos-felhőkarcolós-luxusautós profilok nagy része igen. Egy olyan élmény vagy tárgy, ami a saját munkádnak köszönhető, egyébként is nagyobb örömet okoz, ilyenkor inkább az élmény átélésére helyeződik a hangsúly, kevésbé van szükséged megerősítésre más emberektől, nem kell, hogy mindenki azt lássa, hogy ezt te élted át. Ha magadnak vetted, nem kell a bizonygatás, hogy ez mind a tiéd. 

A programokkal, étteremmel, márkákkal való hangos, látványos hivalkodás, dicsekvés az Instagram előtt is az olyan emberek sajátossága volt, akik egyébként a hétköznapokban ezt nem tehetik meg, és emiatt fontosabbá vált az élmény közvetítése a környezetnek, (szomszédnak, kollégának, ismerősnek stb.) mint maga az élmény. Egy olyan ember, aki tényleg megteheti, inkább átélni szereti ezeket az élményeket, a részesévé válni, belemerülni, a saját feltöltődésére felhasználni, nem jut eszébe becsekkolni, szelfizni, jobb esetben elő sem kerül a telefon.

Télen, néhány hónapja nagyon rám jött a mehetnék, és megpróbáltam elhívni olyanokat is, akik ilyennek mutatják magukat az Instán. Nem a világ másik végére, csak Velencébe, vagy Bécsbe, egy-két napra. Tíz-húsz-harmincezer forintos tételről van szó, száz euróból jól érezhettük volna magunkat egész nap, vagy akár egész hétvégén. Nem jöttek, mert éppen nem tudtak ennyi pénzt kérni a szüleiktől, sajátjuk meg nincs, csak az embereknek a képek láttán nem ez jut eszébe. Az izgalmasnak tűnő élet általában csak a képeken izgalmas, olyan élmények közben, amik nagy hatással vannak rád, nem önt el a posztolási kényszer.





A záró részben elsősorban a hazugságokról, a másolásról, és az Instagram-szerep korlátairól olvashattok, de megindoklom azt is, miért foglalkozom ezzel a témával annak ellenére, hogy nincs Instagramom. Az első tizennégy kérdést itt találjátok, a címkéknél pedig további érdekes cikkek között keresgélhettek.

Az integetős cicás, kínai boltos ötlet Emília Molla zsenialitásának köszönhető. 

7 megjegyzés:

  1. Úristen... én is szoktam úgy tartani a kezem... :"((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mint az integetős cicák a kínaiban?

      Törlés
    2. Igen... :"( Mekkora basic bitch vagyok! :"(

      Törlés
    3. De legalább egy hozzáértőnek tehetem fel az egymillió forintos kérdést!

      Ez a kéztartás mi célt szolgál? :D

      Törlés
    4. Nem tudom, ez csak jön magától. :D Nem direkt szoktam úgy tartani. xD

      Törlés
    5. Óóó, de kár, pedig már vártam valami csattanós választ!

      Törlés
    6. Akkor kérdezz meg egy igazi Istagirlt, ő biztos tud majd választ adni! ;)

      Törlés

40 gondolat zárásként

Kedves olvasóim! Ez az utolsó bejegyzés, amit a blogon olvashattok, és az első, amivel szembetalálja magát, aki a zárás után idelátog...